Fiscale nieuwsflits 28 oktober 2008

Deze fiscale nieuwsflits bevat vijf berichten.

Wacc: wijziging Uitvoeringsregeling accijns

Den Haag • De staatssecretaris laat weten dat een tweetal artikelen uit de Uitvoeringsregeling accijns zijn gewijzigd.
Het betreft de artikelen 40 en 48 van de Uitvoeringsregeling accijns. In laatstgenoemde bepaling is een uitbreiding opgenomen van de toegestane verpakkingseenheden van tabaksproducten. De tweede wijziging betreft een rectificatie naar aanleiding van een eerdere wijziging van de Uitvoeringsregeling. Deze rectificatie herstelt het blijven staan van de definitie van pijptabak in art. 40, lid 3, onderdeel b. Deze zin is overbodig geworden omdat een gelijkluidende definitie voorkomt in lid 4.
Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zijn wordt geplaatst (nr. 206).
Besluit van 14 oktober 2008, DV2008/754M, Uitv reg acc 40 en 48

Wacc: inslag in AGP van bepaalde veraccijnsde minerale oliën

Den Haag • Bij dit besluit wordt goedgekeurd dat veraccijnsde minerale oliën uit brandstoftanks van bepaalde motorrijtuigen mogen worden ingeslagen in een accijnsgoederenplaats met teruggaaf van accijns.
Er is gebleken dat de brandstof uit brandstoftanks van sloopauto's en van auto's waarin een onjuiste brandstof is getankt, wordt ingezameld en aangeboden aan een fabrikant van minerale oliën met een vergunning voor een accijnsgoederenplaats (AGP). Deze, op grond van de milieuwetgeving ingezamelde olie, wordt door de fabrikant weer gebruikt in het productieproces van minerale oliën. De ingezamelde olie bestaat uit een mengsel van lichte olie (motorbenzine) en gasolie. Voor dit mengsel zal doorgaans geen accijnstarief zijn vastgesteld, waardoor geen teruggaaf van accijns kan worden verleend.
Om de milieuvriendelijke inzameling en verwerking van de minerale oliën te bevorderen keurt de staatssecretaris onder voorwaarden goed dat de inspecteur teruggaaf van accijns verleent voor de inslag in een AGP van de lichte olie en gasolie uit brandstoftanks van Nederlandse sloopauto's en uit brandstoftanks van auto's waarin een onjuiste brandstof is getankt.
Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 206).
Besluit van 8 oktober 2008, CPP2008/1925M, Wacc 71 en Uitv besl acc 31

Inv: wijziging Leidraad Invordering 2008

Den Haag • In dit besluit laat de staatssecretaris weten dat de Leidraad Invordering 2008 zal worden gewijzigd.
De wijzigingen hebben betrekking op het vervangen, invoegen, wijzigen of vervallen van een aantal artikelen in de Leidraad.
Het besluit treedt in werking op de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 205).
Besluit van 8 oktober 2008, CPP2008/2115M, Inv wet 1990

Ontslag en benoeming leden van Waarderingskamer

Den Haag • In dit besluit wordt ontslag verleend aan een tweetal leden van de Waarderingskamer. Tevens zijn twee nieuwe leden benoemd.
De staatssecretaris heeft aan de heren mr. R.J. van der Kluit en mr. F. Kohlrautz ontslag verleend als lid van de Waarderingskamer. Op voordracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt de heer drs. E. Soeren benoemd tot lid van de Waarderingskamer. Tevens is, op voordracht van de Unie van Waterschappen, tot lid benoemd mevrouw drs. mr. C.M. Sjerps.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2008. Het zal worden geplaatst in Staatscourant nr. 205.
Besluit van 10 oktober 2008, AFP2008/755M,

SW: schenkingen tussen echtgenoten bij wijziging huwelijksgoederenregime

Den Haag • In dit besluit is het beleid opgenomen over schenkingen tussen echtgenoten bij wijziging van het huwelijksgoederenregime. Onderdeel 3 is overgenomen uit het besluit van 20 november 2000, nr. CPP2000/2426M. Dat is verduidelijkt.
De staatssecretaris behandelt in dit besluit zijn beleid over de vraag of het door echtgenoten wijzigen van hun huwelijksgoederenregime een belastbare schenking is. Wijziging van huwelijkse voorwaarden kan, afhankelijk van feiten en omstandigheden, een schenking inhouden. Voor de wijziging van het huwelijksgoederenregime van huwelijkse voorwaarden in een algehele gemeenschap van goederen zijn de arresten van 28 januari 1959 (BNB 1959/122) en 17 maart 1971 (BNB 1971/95) richtinggevend. Deze arresten zijn voor de heffing van schenkingsrecht nog steeds het uitgangspunt. Uit die arresten kan worden geconcludeerd dat genoemde wijziging geen belastbare schenking is. Dit geldt ook bij een overgang naar een wederkerig finaal verrekenbeding alsof de echtgenoten in algemene gemeenschap van goederen zijn gehuwd.
In onderdeel 3 keurt de staatssecretaris met toepassing van de hardheidsclausule goed dat, op verzoek, in twee situaties geen schenkingsrecht wordt geheven als de in algehele gemeenschap gehuwden alsnog huwelijkse voorwaarden opmaken. Voor beide situaties geldt deze goedkeuring wanneer is voldaan aan een aantal voorwaarden.
Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede werkdag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt gepubliceerd (nr. 207).
Besluit van 14 oktober 2008, CPP2008/1426M, Sw 1956 en Awr 63