Vitale ouderen en uitkeringsgerechtigden profiteren meest van aanpak regeldruk kabinet

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld ingestemd met de voortgangsbrief aan de Tweede Kamer over de verbetering van de dienstverlening van de overheid en de vermindering van de regeldruk. Daaruit blijkt dat vitale ouderen en uitkeringsgerechtigden het meest profiteren van de kabinetsaanpak om regeldruk terug te dringen.

Ouderen profiteren het meest van vooraf ingevulde belastingaangifteformulieren, automatische kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en de aanvullende bijstand 65+, die voortaan verstrekt wordt door de Sociale Verzekeringsbank. Uitkeringsgerechtigden merken het meest van de maatregelen op het gebied van vereenvoudiging van de bijstand, zoals het vervangen van de maandverklaring door controle op basis van risicoprofielen.

Chronisch zieken en gehandicapten gaan er weliswaar op vooruit in vergelijking met 2002, namelijk zo'n 15 procent vermindering administratieve lasten, maar er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van bestaande mogelijkheden. Het kabinet wil dan ook nadere afspraken maken met gemeenten over de regeldruk bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het kabinet wil daarnaast verder gaan met het verminderen van herindicaties, zoals dit jaar bij de gehandicaptenparkeerkaart is gebeurd. Een voorbeeld is het eenvoudiger maken van de aanvraag van een OV-begeleiderspas voor deze groep.

Meest recente resultaat van merkbare verbetering is de opening van de site www.newtoholland.nl waarop niet-Nederlandse burgers snel en overzichtelijk kunnen zien welke rechten en plichten in Nederland gelden. Staatssecretaris Bijleveld-Schouten verleende hiertoe opdracht na aanhoudende meldingen op www.lastvandeoverheid.nl van niet-Nederlanders die hier komen studeren of werken.

Het kabinet heeft besloten in het kader van de top 10 aanpak van meest gevoelde knelpunten om de 25 meest gebruikte formulieren voor burgers voor 1 januari a.s. begrijpelijk te maken, waaronder de Toeslagenformulieren. Het verkeerd invullen van formulieren kan met 50 procent worden teruggedrongen, zo is uit onderzoek gebleken. In totaal zullen burgers per 1 januari 2009 te maken hebben met 22 procent minder administratieve lasten en aan het einde van deze kabinetsperiode zo'n 30 procent.

Voor professionals heeft het kabinet ook een overzicht gemaakt van de meest gevoelde knelpunten als gevolg van administratieve lasten. Zo scoren de hoeveelheid en complexiteit van formulieren en verouderde ICT-systemen hoog. Onderwijzers klagen vooral over de toezichtlasten. Het kabinet heeft met het oog hierop in 2008 een verbetering aangebracht in het meldingensysteem voor leerlingenverzuim.