Minister Cramer ondersteunt actie Philips

Elektronicaconcern Philips gaf vandaag het startsein voor hun 'Maand van de spaarlamp'. Hiermee roept het bedrijf de Nederlandse bevolking op het huis energiezuiniger te verlichten. Minister Cramer steunt de actie en sluit zich aan bij de oproep.

'Met deze vernieuwde en concrete stappen werkt Philips mee aan een duurzame economie. En een duurzame economie is een concurrerende economie', aldus minister Cramer.

Een recent onderzoek uitgevoerd door de lampenproducent, toonde aan dat de gemiddelde consument niet goed op de hoogte is van het gevarieerde aanbod van spaarlampen. Vandaar de 'Maand van de spaarlamp'.

De themamaand moet vooroordelen over de spaarlamp de wereld uithelpen en mensen wijzen op de vele mogelijkheden van de energiezuinige en kostenbesparende lamp.

Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux en minister Cramer vervangen de gloeilampen in het oude Tweede Kamer-gebouw

Consumenten weten dat een spaarlamp energiezuinig is, maar het beeld dat de spaarlamp lelijk is nog niet veranderd in de afgelopen twintig jaar. Uit onderzoek blijkt dat 48 procent van de Nederlanders de spaarlamp er niet mooi uit vindt zien. De belangrijkste reden dat men geen spaarlamp in huis wil gebruiken, is de perceptie dat spaarlampen niet snel genoeg aangaan en dat ze niet sfeervol genoeg zijn. Dit beeld is sterk achterhaald.

Jaarlijks besteedt de Nederlander gemiddeld 14 procent van zijn energierekening aan verlichting. Wie een gloeilamp vervangt door een spaarlamp, bespaart gemiddeld tien euro per lichtpunt per jaar. De aanschafkosten van een spaarlamp zijn doorgaans binnen tien maanden terugverdiend.

Philips vervangt vandaag alle gloeilampen in, onder meer, de kroonluchters van de voormalige Tweede Kamer. Tevens liet het concern weten de 100 Watt-gloeilamp geleidelijk uit de schappen te laten verdwijnen.