Kabinet: innovatie bij verbeteren dienstverlening

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie op het rapport 'Meer laten gebeuren: innovatiebeleid voor de publieke sector' van de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Het kabinet onderschrijft de conclusie van de AWT dat de (semi-)publieke sector verantwoordelijk is voor een goede dienstverlening aan mensen en dat aandacht voor en gebruik van innovatie essentieel is om dit te bereiken. Innovatie is dan ook een speerpunt van het kabinet, maar tegelijk valt er nog het nodige te verbeteren. Hoewel het kabinet niet alle aanbevelingen overneemt, hecht het veel waarde aan de conclusies en aanbevelingen van de AWT.

De AWT concludeert dat innovatie in de publieke sector geen vanzelfsprekendheid is. Soms is de terughoudendheid in het gebruik van innovatie begrijpelijk, bijvoorbeeld op grond van rechtvaardigheidsoverwegingen of doelgerichtheid. Maar vaak ligt de reden voor het niet (voldoende) gebruiken van innovatie in de inrichting en cultuur van het systeem. De AWT doet daarom vier aanbevelingen:

  • Creëer betere omstandigheden voor (experimenten met) innovatie in de dienstverlening;
  • Geef prikkels tot innovatie en steun innovatieve organisaties;
  • Stel minimumeisen aan de kwaliteit van dienstverlening en bied garanties om ongewenste uitkomsten te voorkomen;
  • Versterk het leervermogen van de publieke sector en deel bestaande kennis beter.

De aanbevelingen die het AWT doet om de dienstverlening te verbeteren door innovatie zijn voor een deel al onderwerp van bestaand beleid. Zo krijgen professionals meer ruimte om te innoveren doordat het kabinet hun administratieve lasten aanpakt. Ook kunnen burgers en professionals zelf innoveren door mee te praten over maatschappelijke vraagstukken en betere dienstverlening door experimenten van verschillende gemeenten en het kabinet op het terrein van elektronische participatie. Goede initiatieven op het terrein van e-participatie worden bovendien eind dit jaar beloond met twee e participatie awards. Ten slotte werkt het kabinet ook via het Actieprogramma Dienstverlening en e Overheid aan een sterkere regie op publieke dienstverlening als geheel, om zo een hoge kwaliteit van dienstverlening te verzekeren.

Het kabinet gaat daarnaast, onder meer op advies van de AWT, meer aandacht besteden aan het lerend vermogen van de publieke sector. Vooral als het gaat om het met elkaar delen van goede ervaringen en ideeën en het implementeren van innovaties bij andere publieke organisaties, is nog vooruitgang te boeken. Er zal dit najaar een top 10 van succesvolle innovaties van dienstverlening worden geselecteerd. Deze initiatieven worden vervolgens toepasbaar gemaakt voor andere organisaties en worden in 2009 zo breed mogelijk verspreid binnen de publieke sector.