Kabinet geeft impuls aan vernieuwing Rijksdienst

rennende man met aktentas

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ter Horst besloten 250 miljoen euro te investeren in projecten voor een betere en kleinere Rijksdienst. Met het investeren in deze projecten wil het kabinet de dienstverlening aan de burger verbeteren, de regeldruk voor bedrijven, burgers en medeoverheden verminderen en een efficiënte bedrijfsvoering binnen het Rijk realiseren.

Een voorbeeld is het project Publieke dienstverlening op de kaart, waarin 9 miljoen euro wordt geïnvesteerd. Doel hiervan is het ontwikkelen van een gemeenschappelijke rijksbrede voorziening rondom geo-informatie. Dit leidt tot een betere dienstverlening, lagere beheerskosten en meer gemeenschappelijk gebruik van geo-informatie. Deelnemers zijn de ministeries van VROM, LNV, V&W (Rijkswaterstaat) en het Kadaster en Geonovum. Een ander voorbeeld is het programma E inspecties (24,5 miljoen euro), dat gemeenschappelijke ICT-voorzieningen ontwikkelt waarmee alle rijksinspecties informatie kunnen delen. Op basis van gesignaleerde risico's kunnen de inspecties hun inspectiebezoeken bundelen, met als effect lagere administratieve lasten, effectiever toezicht en een lagere werklast, zodat formatiereductie mogelijk wordt.

In het Coalitieakkoord is besloten tot afslanking van de Rijksdienst onder toekenning van een budget voor flankerend beleid. In pijler zes van het Coalitieakkoord ('een dienstbare publieke sector') is voor de jaren 2008-2011 in totaal 538 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan 418 miljoen euro beschikbaar is voor innovatieve investeringen, waaronder ICT, voor een betere en kleinere Rijksdienst. Het kabinet heeft de uitwerking van deze beleidsplannen neergelegd in de Nota Vernieuwing van de Rijksdienst die in september 2007 is uitgekomen. In totaal wordt van de beschikbare 418 miljoen euro, nu zo'n 250 miljoen euro geïnvesteerd. De projecten zijn getoetst op haalbaarheid, risico's en bestuurbaarheid.

Een nadere beschrijving van de projecten wordt gegeven in de tweede voortgangsrapportage Vernieuwing Rijksdienst, die eind dit jaar zal verschijnen.