Hervorming stelsel gesubsidieerde rechtsbijstand

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Albayrak om het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te hervormen. Door de maatregelen blijft Nederland ook in de toekomst verzekerd van een solide en betaalbaar stelsel. Het kabinet verwacht dat mensen vaker eerst zelf een oplossing proberen te vinden voor hun conflicten, voordat zij een beroep doen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. De toegang tot het recht blijft echter gewaarborgd.

De gepresenteerde maatregelen volgen op een lang gekoesterde wens om het stelsel te moderniseren en toe te spitsen op de huidige en toekomstige behoefte aan rechtsbijstand. In opdracht van de staatssecretaris van Justitie heeft de ‘regiegroep programma duurzame en toegankelijke rechtsbijstand’ het advies ‘Van duur naar duurzaam’ opgesteld, dat aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Kern van het advies is dat toegang tot het recht breder is dan toegang tot de rechter. Nog te vaak is het beleid gericht op de optimale toegang tot de advocaat en de rechter in plaats van de toegang tot een oplossing van het probleem. Daar waar andere wegen voorhanden zijn om een geschil tot een oplossing te brengen, dient men niet direct naar de rechter te stappen. In de visie van het kabinet dient het oplossen van juridische geschillen centraal te staan in het nieuwe stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Het kabinet wil voorkomen dat burgers een geschil uit handen wordt genomen. Partijen kunnen zelf een grote rol spelen bij het vinden van een oplossing voor hun geschil. Het blijkt dat zij ook vaak graag opties aangereikt willen krijgen om het geschil tot een oplossing te brengen. Daarbij zijn ze het best gemotiveerd een oplossing uit te voeren die zij zelf tot stand hebben gebracht. Door die benadering wordt het stelsel toegespitst op de wensen van deze tijd en behoudt Nederland een solide en betaalbare vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand.