Herinneringsmedaille logistieke detachementen Afghanistan

“U bent een onmisbare schakel in ons optreden.” Dat zei de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman vandaag in Nieuwegein, tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan tweehonderd militairen. Zij dienden bij het Logistic Support Detachement en het Joint Support Detachement in Afghanistan.

“Uw specifieke werk is voor de buitenwereld vaak niet zichtbaar. Terwijl de ogen van de media vaak zijn gericht op het werk buiten de poort, wordt door u belangrijke ondersteuning geleverd”. Beide eenheden voorzien in de logistiek en ondersteuning van het Provincial Reconstruction Team, de Battlegroup, de staf van de Task Force Uruzgan en de Air Task Force. Zo zorgen zij onder meer voor goed onderhouden materieel, voldoende munitie en medische hulp. Ook regelen zij alle verplaatsingen, van zowel mens als materieel.

“Uw inzet heeft nadrukkelijk bijgedragen aan het succes van deze missie. Patrouilles konden de poort uit omdat u dat mogelijk maakte”. Meulman noemde daarnaast andere bijzondere activiteiten die gedurende de uitzendperiode werden uitgevoerd. De evacuatie van het ambassadepersoneel in Kabul bijvoorbeeld en de hulp aan de Australiërs, wat resulteerde in een nieuwe vooruitgeschoven basis voor het Afghaanse leger in de Baluchi-vallei. Een andere bijzondere extra taak was het bewaken van krijgsgevangenen. “Een opdracht die grote zorgvuldigheid en integriteit vereist.”

Tijdens de plechtigheid werd een minuut stilte in acht genomen voor alle gesneuvelde en gewonde collega’s tijdens het afgelopen jaar. Zij worden vandaag bijgeschreven op het Nationaal Monument voor Vredesoperaties in Roermond.