Minder langdurige bijstand in krachtwijken

In de krachtwijken is het aantal mensen dat langdurig afhankelijk is van de bijstand in 2007 sneller afgenomen dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het totaal aantal mensen met langdurige bijstand is in 2007, met 5,5 procent, aanzienlijk afgenomen. In de aandachtswijken was de afname van langdurig bijstandsafhankelijken nog wat sterker dan gemiddeld in Nederland, namelijk 6 procent. Hierdoor hebben de aandachtswijken hun achterstand in dit opzicht een beetje ingelopen.

Van de vier grote steden heeft Rotterdam het grootste aandeel mensen met een langdurige bijstandsuitkering. In deze gemeente is de afname ook het grootst.

Economie
De afname heeft onder meer te maken met de goed draaiende economie, vorig jaar. Minister Vogelaar hoopt dat deze ontwikkeling zich zal doorzetten. 'Maar gezien de economische recessie is dat moeilijk te voorspellen', aldus de minister.

Vogelaar bezoekt elk jaar alle veertig krachtwijken om met bewoners en andere betrokkenen te praten. Maandag was ze in de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk. De gemeente ziet bij deze wijken vooral kansen in de uitbreiding van de lokale economie en probeert door verschillende maatregelen het aantal arbeidsplaatsen in de wijk de komende jaren te verdubbelen.