Investeringen in grootschalige onderzoeksfaciliteiten

De Commissie Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten heeft vandaag het advies over de belangrijkste richtingen voor investeringen in grootschalige onderzoeksfaciliteiten aan minister Plasterk aangeboden.

De commissie, onder voorzitterschap van Wim van Velzen, presenteert in dit advies 25 grootschalige onderzoeksfaciliteiten, waarvan naar het oordeel van de Commissie de bouw en exploitatie van belang zijn voor de vitaliteit en het innovatief vermogen van het Nederlandse wetenschap systeem.

Het gaat hierbij om grootschalige faciliteiten die grensverleggend onderzoek mogelijk maken en door hun schaalgrootte niet door een individuele universiteit of instelling gefinancierd kunnen worden, maar waarvoor samenwerking binnen Nederland of Europa noodzakelijk is. Grote onderzoeksfaciliteiten zijn bijvoorbeeld radiotelescopen, onderzoeksschepen, deeltjesversnellers zoals bij CERN, maar ook datacollecties voor sociaal-economisch onderzoek, biologische collecties of medische biobanken.

Minister Plasterk zal nog dit jaar zijn reactie op het advies geven, in samenhang met het advies van de European Strategy Forum for Research Infrastrcuture (ESFRI), die in kaart heeft gebracht welke faciliteiten voor Europa van belang zijn.