Export varkensvlees naar China stap dichterbij

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag in China het zogeheten varkensvleesprotocol ondertekend, waarmee de export van Nederlands varkensvlees naar China een stap dichterbij is gekomen. Een ander protocol, voor de invoer van genetisch materiaal, is in de maak.

China hanteert een uitgebreide procedure voor het toelaten van buitenlands vlees. Het ondertekenen van het protocol is een cruciale stap, omdat hiermee de laatste fase van de procedure is aangebroken. Na de ondertekening komt een Chinese delegatie naar Nederland om toekomstige vleesleveranciers te inspecteren en te registreren. Dat gaat om zo'n 30 bedrijven. Na deze inspectieronde kan er een exportcertificaat worden afgegeven voor alle eetbare delen van het varken. De onderhandelingen over toelating van Nederlands varkensvlees zijn in 2004 begonnen.

Naast het vandaag ondertekende protocol, is afgelopen zomer ook een start gemaakt met de onderhandelingen om te komen tot een protocol voor de invoer van genetisch materiaal.

Minister Verburg is van 23 tot 25 oktober in China en maakt deel uit van een kabinetsdelegatie onder leiding van minister-president Balkenende. Doel van de reis is de versterking van de relatie tussen Nederland en China op politiek, economisch en maatschappelijk gebied.