Brief herziening Successiewet

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ’S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: AFP 2008-00512 U

Onderwerp: Nota herziening Successiewet

Geachte voorzitter,

Bij brief van 14 april 20081, heb ik een verkennende nota over de herziening van de Successiewet 1956 aangekondigd. Ik heb daarbij aangegeven dat bij het opstellen van de nota een aantal onderwerpen in ieder geval een rol zullen spelen, te weten de defiscalisering van overbedelingsschulden, de constructiebestrijding, de hoogte van de tarieven en de bedrijfsopvolgingsregeling. Centraal staan tevens de belevingswereld van de burger, waar mogelijk een vereenvoudiging van de uitvoering en een rechtvaardigere belastingverdeling. Bij de afwegingen worden ook de reacties die op de geopende website zijn ontvangen alsmede wetenschappelijke publicaties betrokken.

De afgelopen periode is besteed aan het nader uitwerken van deze kernonderwerpen. Ik heb destijds aan uw Kamer gemeld dat ik verwachtte de nota met de resultaten van de verkenning voor het zomerreces naar de Tweede Kamer te zenden. Een zorgvuldige afweging van alle aspecten vergt echter meer tijd dan voorzien. Met name de gevolgen en budgettaire implicaties van verschillende defiscaliseringsmogelijkheden van overbedelingsschulden verdient nadere analyse. Daarnaast dient ook zorgvuldig te worden afgewogen op welke wijze de budgettaire opbrengst zal worden aangewend die constructiebestrijding oplevert.

Zoals uit het bovenstaande blijkt, ben ik thans nog niet zover dat ik concrete voorstellen aan u kan voorleggen. Ik heb meer tijd nodig dan ik aanvankelijk aannam. Ik ben voornemens de nota zo spoedig mogelijk na het zomerreces aan uw Kamer te doen toekomen.

Hoogachtend,

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

1: TK 2007-2008, 27 789, nr 15.