Bouwstenen structuurvisie Almere

Toespraak van minister Cramer tijdens de aanbieding Bouwstenen structuurvisie Almere, op donderdag 23 oktober 2008.

Dank voor het aanbieden van dit materiaal dat zo belangrijk is voor de voortgang van de Schaalsprong Almere. De groei van deze prachtige stad die zon prominente plaats inneemt in de ruimtelijke ontwikkeling van ons land en in de Structuurvisie Randstad 2040 van het kabinet.

Met 60.000 extra woningen is Almere daarin dé verstedelijkingslocatie van de Randstad voor de komende dertig jaar. Dat is een enorme opgave en een enorme verantwoordelijkheid voor alle betrokkenen.

De presentaties van vanmorgen hebben aangegeven dat de plannen kunnen rekenen op een breed draagvlak en oprechte betrokkenheid. Een draagvlak in Almere, Amsterdam, de regio en ook bij het rijk.

De overige bouwstenen ken ik nog niet. Maar ik vertrouw erop dat ook deze gedegen zijn voorbereid. En met gedegen bedoel ik ook met veel aandacht voor duurzaamheid. En ik denk dat dat wel goed zit.

Vorig jaar heb ik de duurzame ambities van Almere al toegejuicht. Afgelopen voorjaar hebben we die ambities richting gegeven door ze te koppelen aan het Cradle-to-Cradle-principe. De toepassing daarvan in de ruimtelijke ontwikkeling is nog nieuw. Nogmaals: pico bello. Ik onderschrijf de Almere Principles van harte.

Nu komt het erop aan deze principes concreet te maken. Concreet te maken door ze te vertalen naar de verschillende schaalniveaus van de stadsontwikkeling. En naar de samenhang daartussen.

De nieuwe woon- en werkmilieus van Almere moeten anticiperen op de toekomstige vraag. Die vraag is natuurlijk in de eerste plaats verbonden met de woon- en werk behoeften van Amsterdam. Daarom is het goed dat u, Almere en Amsterdam, samen optrekt . Maar er is nog een grote stad in de buurt. Utrecht. Vergeet Utrecht niet en neem de woonbehoefte vanuit die stad ook mee. Je praat dan al gauw over zo'n 15000 woningen.

Midden in het gebied ligt het IJmeer. Dat heeft nu nog een schrale natuurkwaliteit. Maar dat IJmeer, daar kun je zo waanzinnig veel mee doen. Echt een prachtlocatie voor wonen, werken en recreëren. Gouden kans om iets van allure te ontwikkelen in ons land.

Almere wil zich naar het water keren. Dat kan, maar herstel van de natuur-, recreatie- en waterkwaliteit is daarbij wel een voorwaarde. Zeker waar het gaat om ontwikkeling van stedelijke functies buiten de dijken.

Nu ligt de gemeentelijke visie er dus. Nogmaals: alle hulde hiervoor. Maar nu moeten we een aantal vervolgstappen zetten. Ik hou van het hoge tempo dat Almere ambieert. Maar laten we ook vooral kijken naar wat de Almeerders zelf willen. En de Amsterdammers en de Utrechtenaars.

Het Rijk zet alles op alles om in 2009 een principebesluit te nemen over buitendijks bouwen. Maar ik wil niet verhullen dat dat besluit niet een-twee-drie is genomen. We zullen de marktontwikkelingen goed moeten blijven volgen. En we zullen meer zekerheid moeten hebben of de woningbouwopgave voor 2030 binnen bereik blijft.

Ook is het van belang goed te kijken naar de diverse opties voor de bereikbaarheid van Almere. Zekerheden over deze aspecten zijn er op dit moment nog niet. We hebben nog geen blauwdruk voor de komende 20 jaar. Hoe dan ook, de ontwikkeling van Almere zal in veel opzichten een dynamisch planproces worden. Is dat erg? Nee. Het past bij deze stad, bij deze dynamische stad.

Dames en heren, volgend jaar moeten we piketpalen slaan. De masterplannen hebben mij in ieder geval gesterkt in de overtuiging dat de Schaalsprong Almere een krachtig icoon van duurzame verstedelijking kan worden. Een icoon, en dat hebben iconen, met een uitstraling, nationaal maar ook internationaal. Een uitstraling van wat we willen en kunnen in Almere en in Nederland. Ons Dubai, daar gaan we voor!