Antwoorden op kamervragen over het bericht dat de burgemeester van Amsterdam tegen registratie van de etniciteit van criminelen is.

Bent u bekend met bericht dat de burgemeester van Amsterdam tegen registratie van de etniciteit van criminelen is? 1)

Vraag 1

Vraag 2

Deelt u de mening dat het jammer is dat burgemeester Cohen na zijn moment van helderheid vorige week, waarin hij aangaf dat de meeste daders van geweld tegen ambulancepersoneel ‘Marokkaanse schoffies’ zijn, nu weer verzandt in politiek correct gewauwel? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3

Bent u bereid om de slechtste burgemeester van Nederland duidelijk te maken dat het fijn zou zijn als hij ruggengraat toont en niet de burger de hele tijd de hoop geeft dat hij het wel begrepen heeft om daarna weer een veel te slappe houding aan te nemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoorden vraag 1 t/m 3

Registratie van etniciteit bij criminaliteit is een zwaar middel. Daarom moeten nut en noodzaak van registratie worden aangetoond. Ik ben van mening dat een neutrale doelgroepenanalyse, met behulp van registratie van etniciteit en de herkomst van jeugdige criminelen, oplossingen dichterbij kan brengen.

Ik onderzoek thans de mogelijkheden binnen de grenzen van de Grondwet en internationale verdragen. Daarom is de Commissie Veiligheid en Persoonlijke Levenssfeer onder voorzitterschap van mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf gevraagd dit onderwerp in hun advisering, welke rond 1 december a.s. wordt verwacht, te betrekken.


1) http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/3733693/Cohen-tegen-registratie-etniciteit-criminelen.ece