Heemskerk steunt actieplan vereenvoudiging inning auteursrechten

Bedrijfsleven en auteursrechtenorganisaties hebben een gezamenlijk actieplan opgesteld om de inning van auteursrechtvergoedingen te vereenvoudigen en te verbeteren.

Het plan is op verzoek van staatssecretaris Heemskerk opgesteld met een aantal punten dat moet worden aangepakt. Een werkgroep zal zich met de verdere uitwerking en uitvoering daarvan bezighouden. Dat moet leiden tot minder lasten en kosten voor ondernemers bij de inning van auteursrechten en vergoeding voor naburige rechten. Bedrijfsleven en auteursrechtenorganisaties hebben zich om dit doel te bereiken verenigd in de vereniging Voice.

Zelfregulering

Heemskerk geeft deze vorm van zelfregulering door de betrokken partijen de ruimte omdat niet alleen de Vereniging Voice is betrokken, maar ook ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland laten weten het actieplan te ondersteunen.

Er bestond al lange tijd behoefte aan meer transparantie, heldere tarief grondslagen, betere voorlichting en meer aandacht voor klachten van betalende ondernemers. Ook de Tweede Kamer drong aan op aanpak van de bij ondernemers levende irritaties over de betaling voor auteursrecht.