Zorgsector krijgt geld voor voorbereiding op rampen

De zorgsector gaat zich beter voorbereiden op rampen en crises, zoals overstromingen en pandemieën. Het kabinet stelt hiervoor jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar.

Vijf zorgkoepels (LvTC, NVZ, NFUMC, AmbulanceZorg Nederland en GGD Nederland), de vereniging Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR-Nederland) namens de veiligheidsregio’s en het ministerie van VWS ondertekenden vandaag het OTO-convenant (opleiden, trainen, oefenen). Hierin zijn afspraken gemaakt over goede en gezamenlijke voorbereiding op rampen en crises.

Verdeeld over traumacentra

De 10 miljoen euro wordt verdeeld over de ziekenhuizen die ook als traumacentrum functioneren. Deze ziekenhuizen maken samen met andere betrokken partijen (waaronder andere ziekenhuizen) een risicoanalyse, een meerjaren OTO-beleidsplan en een OTO-jaarplan. Het geld wordt besteed aan:

  • voorbereiden, faciliteren en organiseren van activiteiten rond opleiden, trainen en oefenen van personeel

  • activiteiten gericht op voorbereiding op alle soorten rampen (volgens de Leidraad Maatramp)

  • zorgprocessen, zoals geneeskundige hulp, somatisch, preventieve openbare gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening bij ongevallen en rampen

  • financiering landelijke ondersteuningsstructuur

Ondersteuning

De Landelijke vereniging voor Traumacentra (LvTC) zorgt voor de ondersteuning van het OTO-project voor tenminste 3 jaar. Hierbij wordt onder meer gezorgd voor het verzamelen van goede voorbeelden, het organiseren van overleg tussen de regio’s en het ontwikkelen van ‘tools’.