Aanpak prostitutiebranche krijgt vervolg

De Belastingdienst is bezig om de prostitutiebranche meer compliant te maken voor de belastingheffing. Met de verscherpte aandacht voor de prostitutiebranche verwacht de Belastingdienst meer transparantie en traceerbaarheid in deze sectoren.

Na een informatietraject over de arbeidspositie van prostituees eerder dit jaar, heeft inmiddels ruim 75% van de exploitanten van relaxbedrijven (o.a. seksclubs, massagesalons, privéhuizen, sauna's en escortbureaus, niet zijnde raamexploitanten) de keuze gemaakt voor het voorwaardenpakket of loondienst.

Bij exploitanten van relaxbedrijven die geen keuze hebben gemaakt zal de arbeidsrelatie tussen hen en de prostituees de komende tijd worden beoordeeld via waarnemingen ter plaatse en boekenonderzoeken. Ook zal gekeken worden naar de omzetbelasting, die geheel via de exploitant moet verlopen. Raamexploitanten worden dit jaar gecontroleerd op de afdracht van omzetbelasting, het voeren (en bewaren) van de administratie en het uitreiken van een juiste factuur aan de prostituees door de raamexploitanten. De meeste raamexploitanten komen hun fiscale verplichtingen na, bij degenen die dat niet doen, wordt de komende tijd een boekenonderzoek ingesteld.

In het niet-vergunde en anonieme deel van de branche is de Belastingdienst samen met andere overheidsinstanties zoals politie en gemeenten, gestart met handhavingsacties. Er hebben zowel acties plaatsgevonden op het gebied van hotelprostitutie als internet. Deze acties worden de komende tijd uitgebreid.

Samen met beter inzicht in de arbeidsverhoudingen, dragen de activiteiten bij aan het terugdringen van misstanden in de branche en het beschermen van de positie van de prostituees.