Horizontaal Toezicht nu ook voor gemeenten

De Belastingdienst heeft donderdag 9 oktober 2008 een convenant ondertekend met de gemeenten Hardenberg, Oud-Beijerland en Venlo. Het convenant bevat afspraken over de wijze van toezicht door de Belastingdienst.

Met deze nieuwe werkwijze hebben gemeenten vooraf duidelijkheid over hun fiscale positie. Dat neemt onzekerheden weg waardoor naheffingen kunnen worden voorkomen. Op deze manier kan de Belastingdienst de controles veel efficiënter uitvoeren. De gemeenten zullen minder fiscale risico's lopen en minder administratieve lasten ervaren.

In 2007 is een pilot gestart met bovengenoemde drie gemeenten. In het kader van Horizontaal Toezicht werd afgesproken te gaan werken op basis van transparantie, begrip en vertrouwen. Het convenant vormt het sluitstuk van dit traject.

De Belastingdienst heeft eerder al convenanten getekend met een aantal zeer grote ondernemingen, middelgrote bedrijven en branches. Het Horizontaal Toezicht heeft zich nu uitgebreid naar de eerste gemeenten. In de toekomst zal de Belastingdienst met meer gemeenten dergelijke afspraken maken. Dit zal gefaseerd gebeuren zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft.