BZK inventariseert uitgezette middelen medeoverheden

Het ministerie van BZK inventariseert, samen met de provincies, op welke wijze provincies, gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en waterschappen hun overtollige middelen hebben uitgezet. Staatssecretaris Bijleveld van BZK is veranwoordelijk voor het beleid met betrekking tot de financiële verhoudingen met medeoverheden (Financiële Verhoudingswet, Gemeentefonds en Provinciefonds). Op dit moment is niet bekend of er medeoverheden zijn die in financiële problemen zijn geraakt door de kredietcrisis. Wel is geld uitgezet bij banken die door de kredietcrisis zijn geraakt.

Biljetten van vijftig euro

Medeoverheden moeten zich bij uitzettingen of leningen houden aan de Wet Fido (Wet financiering decentrale overheden). Dat betekent onder andere dat zij alleen een uitzetting mogen aanhouden bij financiële instellingen die minimaal één A-rating hebben (of daarmee gelijk te stellen zekerheden).

Er is thans geen speciale regeling voor medeoverheden die door de kredietcrisis in de problemen zouden raken.
BZK is financiële toezichthouder voor de provincies en de gemeenschappelijke regelingen waaraan provincies deelnemen. De provincies zijn verantwoordelijk voor het financiële toezicht op de gemeenten, de overige gemeenschappelijke regelingen en de waterschappen.