Antwoorden op kamervragen over paspoortfraude op luchthaven Schiphol

Antwoorden op kamervragen van het lid Azough (GroenLinks), ingezonden op 6 oktober 2008.

1. Vraag
Klopt het dat Elvis nog leeft en op luchthaven Schiphol gesignaleerd is? 1) Zo neen, hoe kan het dan dat iemand met zijn paspoort, voorzien van een afbeelding van Elvis Presley,
incheckt bij de paspoortscanner van luchthaven Schiphol?

2. Vraag
Deelt u de mening dat het er alle schijn van heeft dat het huidige elektronische beveiligingsniveau van het Nederlandse paspoort te kort schiet, waardoor het elektronische inchecksysteem misbruikt kan worden?

3. Vraag
Hoe eenvoudig is het om het chipje van het Nederlandse paspoort aan te passen?

4. Vraag
Welke maatregelen gaat u nemen om het Nederlandse paspoort beter te beveiligen? Bent u voornemens om het inchecken bij paspoortscanners met onmiddellijke ingang te staken?
Zo neen, waarom niet?

Antwoord op de vragen 1 t/m 4
De paspoortscanner waar in de vragen naar verwezen wordt is een documentlezer die, zoals aangegeven in de brief van 10 juli 2008 (TK 2007-2008, 25 764 nr 39) en in antwoord op de vragen van het Tweede Kamerlid Gerkens (TK 2007-2008, 3296), op Schiphol staat om houders van een Nederlands reisdocument die dat willen in staat te stellen de gegevens in de chip van hun reisdocument in te zien. Een dergelijk apparaat staat ook bij een twintigtal gemeenten.

De documentlezer die op Schiphol is geplaatst is dus geen apparaat waarmee controles worden uitgevoerd. Het maakt geen onderdeel uit van het inchecken, noch van de grenscontrole.
In de antwoorden op de hiervoor aangehaalde vragen van het Tweede Kamerlid Gerkens is reeds gesteld dat de grenscontrole in Nederland een inspectiesysteem gebruikt (aan de balie) waarmee zowel «Active Authentication» als de elektronische handtekening over de gegevens in de chip gecontroleerd wordt. Derhalve zal een kloon van de chip in de Nederlandse reisdocumenten worden gedetecteerd.

Voor de volledigheid memoreer ik nog dat in de hiervoor aangehaalde stukken de Tweede Kamer ook is geïnformeerd over het feit dat de apparatuur (aanvraagstation) die de uitgevende instanties van de reisdocumenten in 2009 nog gaan krijgen in het kader van de invoering van de vingerafdrukken in de reisdocumenten ook de elektronische handtekening over alle gegevens die in de chip zijn opgeslagen, gaat controleren. Door de controle van de elektronische handtekening wordt een eventuele poging tot manipulatie van het Active Authentication mechanisme gedetecteerd. Active Authentication is het mechanisme om te detecteren of gegevens van de originele chip van een reisdocument zijn gekopieerd.

1) 'Paspoortscanner op Schiphol is te
misleiden', www.zdnet.be, 1 oktober 2008.