Cramer naar Warschau voor informeel overleg klimaat

Minister Cramer (VROM) gaat volgende week naar Warschau voor een informeel overleg over het klimaat. Polen heeft de milieuminister uitgenodigd voor deze bijeenkomst, die geldt als voorbereiding op de klimaattop in Poznan van 1 tot 12 december.

Als gastland en voorzitter van die klimaattop wil Polen volgende week een select gezelschap van milieuministers informeel raadplegen over de mogelijke resultaten van Poznan en hoe Polen als voorzitter daar naar toe kan werken. Nadat minister Cramer in september van dit jaar ook al uitgenodigd was voor de informele Southern Light Dialogue in El Calafate, Argentinië, is zij nu opnieuw uitgenodigd voor dit informele internationale overleg. Nederland is een van negen EU-lidstaten die volgende week aan de zogenoemde pre-COP in Polen deelneemt. Vorig jaar was Nederland niet voor het voorbereidende overleg voor de Bali-conferentie in december uitgenodigd door de toenmalige voorzitter, Indonesië.

Voorzitter van het voorbereidende overleg dat volgende week in Warschau plaatsvindt, is de Poolse minister Nowicki van Milieu. Deze zal de milieuministers vragen om een vrijblijvend advies over de manier waarop de Poolse voorzitter in Poznan succes kan boeken. Polen wil graag antwoord op vragen als: Op welke onderwerpen is vooruitgang te boeken? Hoe kunnen we de onderhandelingen een zet geven om van Kopenhagen een succes te maken?

Tijdens deze informele raadpleging, die van 12 tot 14 oktober duurt, zal minister Cramer gebruik maken van de gelegenheid om haar ideeën voor een structuur waarmee eerlijke financiering van klimaatmaatregelen mogelijk wordt, te bespreken. Uiteindelijke doel van de onderhandelingen in Poznan is ervoor te zorgen dat er een degelijke basis ligt om eind 2009 in Kopenhagen een akkoord te sluiten dat gezien kan worden als de opvolger van het Kyoto-protocol. De financiering van klimaatmaatregelen is een van de vier grote onderwerpen die daarbij een rol spelen.