Verburg wil actie voor bescherming Spaanse Witkopeend

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept de provincies op werk te maken van de bestrijding van de exotische rosse stekelstaart. Deze Noord-Amerikaanse eend, die in diverse provincies in Nederland is gesignaleerd, vormt een grote bedreiging voor de zeldzame Spaanse Witkopeend.

In een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincies wijst de minister erop dat Nederland met andere Europese landen afspraken heeft gemaakt voor de bestrijding van de exotische rosse stekelstaart. De zogeheten Ruddy Ducks werden een halve eeuw geleden in Engeland geïntroduceerd. De eenden worden als siervogel gehouden. Inmiddels is er in Europa een verwilderde populatie van circa 6000 van deze dieren die zich in Spanje in de vrije natuur mengen met de beschermde Witkopeend. Dit kan er op de lange termijn toe leiden dat de zeldzame Witkopeend uitsterft.

Onder aanvoering van Engeland, waar 95 procent van de verwilderde populatie voorkomt, wordt de rosse stekelstaart sinds 2005 actief bestreden. In Engeland zijn inmiddels ruim 3600 eenden gedood, ook in Frankrijk, België en Spanje is sprake van een actieve bestrijding.

In Nederland zijn rosse stekelstaarten gesignaleerd in de provincies Zuid-Holland, Drenthe, Gelderland, Flevoland en Noord-Holland. Het gaat om enkele tientallen Amerikaanse eenden. Om te voorkomen dat deze nog kleine populatie rosse stekelstaarten ook in Nederland in omvang toeneemt en de bestrijding uiteindelijk veel ingrijpender en duurder wordt, wil minister Verburg dat de provincies ingrijpen.

Op basis van de Regeling beheer en schadebestrijding kunnen Gedeputeerde Staten personen aanwijzen die de stand van deze diersoort mogen beperken. De bestrijdingsmaatregelen kunnen worden uitgevoerd door wildbeheereenheden. Ook kunnen provincies een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen.

Minister Verburg wil tegelijkertijd voorkomen dat er nieuwe rosse stekelstaarten in de vrije natuur terecht komen. In de brief aan de provincies kondigt de minister aan dat ze afspraken gaat maken met de (internationale) handel en vogelhouders over het houden en verhandelen van deze vogels.