Gezamenlijke aanpak maatschappelijke uitval jongeren

Het kabinet financiert de komende twee jaar een proef met 200 plaatsen per jaar op de Rotterdamse wijkschool, waar leerlingen met complexe problemen worden geholpen naar een plek op de arbeidsmarkt.

De bewindslieden van OCW, J&G, WWI, SZW en Justitie stellen hiervoor gezamenlijk 5,6 miljoen euro beschikbaar. Dit is één van uitkomsten van het bestuurlijke overleg dat vandaag heeft plaatsgevonden met diverse ministeries, de gemeente Rotterdamen een aantal scholen.

Wijkschool
De wijkschool is een nieuw concept voor jongeren tot 23 jaar zonder startkwalificatie, baan of opleiding. De leerlingen worden op de wijkschool ondersteund bij het oplossen van hun persoonlijke problemen, waardoor ze weer toekomen aan leren en (vooral ook) werkervaring op doen. Doel van de wijkschool is om jongeren met complexe problemen, door een vergaand geïntegreerde aanpak van zorg, onderwijs en werk, voor te bereiden op de arbeidsmarkt en/of regulier vervolgonderwijs. Het experiment met de wijkschool start in 2009. Als de tweejarige proef effectief is, wordt de financiering voor de 200 plaatsen hierna structureel door minister Rouvoet (Jeugd & Gezin) voortgezet in samenhang met de ontwikkeling van campussen.

Uitval voorkomen
Onderdeel van de gemaakte afspraken is ook dat er vóór 1 januari 2009 vanuit een gezamenlijke werkgroep een concrete uitwerking wordt gemaakt van de inhoudelijke, regeltechnische of financiële belemmeringen die er in de praktijk zijn om te komen tot een goede samenwerking tussen zorginstellingen en het beroepsonderwijs met als doel de maatschappelijke uitval van jongeren te voorkomen. De werkgroep wordt samengesteld door de betrokken ministeries en de gemeente Rotterdam en staat onder regie van minister Rouvoet. Kennis en ervaringen worden gedeeld met andere grote steden.

Vakschool
Onlangs maakte staatssecretaris Van Bijsterveldt bekend dat een vijftal Rotterdamse projecten (119 leerlingen) meedoet aan het zogenaamde vm2-experiment, waar de komende jaren 5000 leerlingen aan deelnemen. In het experiment kunnen leerlingen de bovenbouw van de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo tot het mbo2 in één doorlopende leerweg afleggen, met dezelfde vertrouwde docenten en in hetzelfde bekende schoolgebouw. Het experiment moet voortijdig schooluitval voorkomen. Onlangs startte het eerste deel van het experiment. Scholen die aan het tweede deel van het experiment willen deelnemen moeten vóór 16 januari 2009 een aanvraag indienen. Het ministerie van Onderwijs kan Rotterdamse scholen ondersteunen bij het opstellen van hun plannen.

Topschool
Het ministerie van Onderwijs en de gemeente Rotterdam hebben vandaag afgesproken het idee van een Topschool ter bevordering van excellentie van mbo-studenten verder uit te werken. Van Bijsterveldt is voornemens om de Rotterdamse Topschool deel te laten nemen aan het beoogde experiment waarbij de Associate Degree wordt aangeboden binnen het middelbaar beroepsonderwijs in samenwerking met het hoger onderwijs. Definitieve besluitvorming hierover vindt begin 2009 plaats.