Onderzoek Easy Life en informatiebijeenkomst gedupeerden

In het kader van een vermeende beleggingsfraude in Nederland hebben begin september op meerdere plaatsen doorzoekingen plaatsgevonden en zijn enkele verdachten aangehouden. Het in Helmond gevestigde bedrijf Easy Life Investments B.V. en haar bestuurders worden ervan verdacht grote sommen geld, dat was aangetrokken ter belegging in Life- settlements, te hebben verduisterd. Wegens gebrek aan informatie bestaat bij een grote groep van de gedupeerden onzekerheid. Daarom organiseert het Functioneel Parket en het BOOM, in samenwerking met de opsporingsdienst FIOD- ECD, een voorlichtingsbijeenkomst.

Het onderzoek

Op 2 september 2008 hebben in het kader van een vermeende beleggingsfraude in Nederland op meerdere plaatsen doorzoekingen plaatsgevonden en zijn enkele verdachten aangehouden. Het in Helmond gevestigde bedrijf Easy Life Investments B.V. en haar bestuurders worden ervan verdacht grote sommen geld, dat was aangetrokken ter belegging in Life- settlements, te hebben verduisterd.

Easy Life Investments BV heeft als bedrijfsactiviteit het in de VS afkopen van levensverzekeringsovereenkomsten ( life- settlements). Deze aankopen worden gefinancierd middels de uitgifte van obligaties. Hierbij wordt van de belegger een minimum inleg gevraagd van euro50.000,-- Life- settlements zijn producten die mensen in staat stellen toekomstige uitkeringen uit levensverzekeringen tegen een discount nu te genieten. Individuele polissen worden verkocht aan een derde partij die een deel van de toekomstige opbrengst betaalt en in ruil hiervoor aan het einde van de looptijd het gehele bedrag van de polis zal ontvangen.
Uit het onderzoek tot nu toe valt op te maken dat het aankopen van die levenspolissen met slechts een zeer klein gedeelte van de ingelegde gelden heeft plaatsgevonden. Door Easy Life Investments BV werden aanzienlijke bedragen aangewend voor het betalen van hoge managementfees, salarissen en provisies. Ook zijn grote bedragen aangewend voor de aankoop van exclusieve auto's en onroerend goed voor de bestuurders.
In de ogen van het Functioneel Parket is hier sprake van een criminele organisatie die zich onder andere schuldig heeft gemaakt aan oplichting en/of verduistering.
Bij de doorzoekingen die hebben plaatsgevonden is door de FIOD- ECD een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen en werd door het Bureau ontnemingswetgeving van het Openbaar Ministerie (BOOM) in het kader van de ontnemingsprocedure een strafrechtelijk financieel onderzoek opgestart.
In het kader van de ontnemingsprocedure is op het getraceerde vermogen van zowel de diverse betrokken rechtspersonen alsook van de natuurlijke personen beslag gelegd.
Drie verdachten in deze zaak zitten in voorlopige hechtenis. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Informatiebijeenkomst


Wegens gebrek aan informatie bestaat bij een grote groep van de gedupeerden (ongeveer 500 personen) grote onzekerheid.
Behalve dat de zaak bij de vele gedupeerde grote emotionele schade heeft toegebracht bestaat grote onzekerheid of zij van hun inleggelden nog iets zullen terugzien. Ook willen zij uitleg over de stand van zaken met betrekking tot het beheer van de in de VS aangekochte polissen (life- settlements). De roep om uitleg wordt steeds luider.


Om tegemoet te komen aan de vraag om informatie organiseert het Functioneel Parket en het BOOM, in samenwerking met de opsporingsdienst FIOD- ECD, een voorlichtingsbijeenkomst welke slechts toegankelijk zal zijn voor de gedupeerde inleggers.
Daarbij zal worden ingegaan op de aanleiding tot en het vervolgtraject van dit strafrechtelijke ingrijpen alsook zal aandacht worden besteed aan de mogelijke schade die aan de inleggers is toegebracht. Ook zullen de gedupeerden uitleg krijgen over hun positie binnen dit onderzoek.