Extra steun kabinet koopkracht chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Het kabinet trekt ruim euro 0,4 miljard extra uit voor de koopkracht van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Dit schrijven staatssecretaris Bussemaker (VWS), minister Donner (SZW) en de bewindspersonen van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief wordt een pakket maatregelen aangekondigd om de inkomenseffecten van het afschaffen van de regeling voor buitengewone uitgaven te verbeteren.

Substantiële verbeteringen

De buitengewone-uitgavenregeling wordt in 2009 vervangen door de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Staatssecretaris Bussemaker: 'Ik ben tevreden dat we substantiële financiële verbeteringen voor chronisch zieken en gehandicapten kunnen realiseren. Daarbij passen we oude regeling voor buitengewone uitgaven zodanig aan dat we chronisch zieken en gehandicapten die het écht nodig hebben ook tegemoet kunnen komen.'

Hogere zorgtoeslag voor alleenstaanden

Het kabinet stelt onder meer voor om in 2009 het forfait voor chronisch zieken en gehandicapten met euro 50 en het arbeidsongeschiktheidsforfait met euro 125 te verhogen ten opzichte van de bedragen zoals zijn opgenomen in het wetsvoorstel Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Daarnaast gaat de zorgtoeslag voor alleenstaanden omhoog. Het kabinet reserveert ook euro 50 miljoen om in overleg met de CG-raad te komen tot een betere afbakening van de doelgroep die het chronisch-ziekenforfait ontvangt.
Omdat de afschaffing van de BU-regeling gevolgen heeft voor bijna alle ouderen, heeft het kabinet verder besloten om de koopkracht van ouderen te verbeteren. Daarvoor gaat de AOW-tegemoetkoming omhoog en wordt de inkomensgrens voor de ouderenkorting verruimd. In totaal komt euro 0,2 miljard van het aanvullende pakket maatregelen ten goede van ouderen.

Kosten lopen op

Het kabinet schaft de huidige regeling voor buitengewone uitgaven, met instemming van de Kamer, in 2009 af omdat de kosten fors oplopen (van euro 125 miljoen in 1995 naar euro 2 miljard in 2006). Bovendien wordt de regeling meer en meer gebruikt door mensen die niet chronisch ziek of gehandicapt zijn.
Bussemaker en Donner melden in de brief dat op basis van de voorlopige aangiftegegevens over 2007 de kosten van de regeling voor buitengewone uitgaven in 2008 naar schatting euro 0,4 miljard hoger uitvallen en op euro 2,4 miljard zullen uitkomen. De nieuwe regeling doet meer recht aan de situatie van chronisch zieken en gehandicapten, onder wie ook veel ouderen.