Opnieuw bom gevonden bij vliegveld Eindhoven

De Explosieven Opruimings Dienst is door de gemeente Eindhoven ingeschakeld om bommen te ruimen in de Eindhovense wijk Meerhoven, in de buurt van het vliegveld. Tijdens grondwerkzaamheden zijn hier de afgelopen weken een Engelse 500 ponder en een Amerikaanse bom van 1000 pond gevonden. Vanmorgen is een derde exemplaar ontdekt.

De bommen zijn door de explosieven ruimers afgeschermd en vormen geen gevaar voor de omgeving. Het moment van de definitieve ruiming wordt vastgesteld na overleg met de gemeente. Het onschadelijk maken gaat gepaard met noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.

De Duitsers gebruikten vliegbasis Eindhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog waardoor de geallieerden zich genoodzaakt zagen het veld veelvuldig te bombarderen. De huidige wijk Meerhoven maakte tot enkele jaren geleden deel uit van het vliegveld. Direct na de oorlog is begonnen met het opruimen van de direct zichtbare bommen. Veel oude exemplaren liggen echter dieper in de grond.

Defensie en civiele bedrijven onderzochten delen van het vliegveld en de omgeving in het verleden al op aanwezigheid van bommen. Gemeente en EOD bekijken of aanvullend onderzoek noodzakelijk is.