Minister Donner: `Dit najaarsoverleg is een krachtig signaal`

‘Met dit najaarsoverleg geven we een krachtig signaal af. De drie betrokken partijen nemen hun verantwoordelijkheid. Het is passen en meten geweest, maar we zijn er allemaal van doordrongen dat we geen tijd kunnen verliezen’, aldus minister Donner dinsdag na afloop van het Najaarsoverleg in Den Haag.

De centrale organisaties van werkgevers en werknemers en het kabinet hebben tijdens het overleg afspraken gemaakt over onder meer de ontwikkeling van de lonen, arbeidsparticipatie, de inzetbaarheid en scholing van werknemers en de koopkracht van sociale minima, ouderen chronisch zieken en gehandicapten. Met het oog op het meer in balans brengen van de koopkrachtontwikkeling van laatstgenoemde groepen heeft het kabinet compensatiemaatregelen getroffen waardoor het standaardkoopkrachtbeeld voor deze groepen zichtbaar verbetert. (brief minister Donner aan de Tweede Kamer)

Over de loonontwikkeling hebben de werknemersorganisaties toegezegd met een looneis te komen die leidt tot een ‘verantwoorde loon(kosten)ontwikkeling’. In zijn toelichting op deze afspraak zei minister Donner dat dit niet alleen geldt voor de cao-lonen, maar voor de lonen van alle werknemers De FNV, zo zei voorzitter Jongerius, zal met een looneis van 3,5% komen.
Op de MHP (Vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel) na hebben de bij het overleg betrokken organisaties ingestemd met het maximeren van de ontslagvergoeding op één jaarsalaris voor mensen met een inkomen van 75.000 € en meer.

Verder is tijdens het overleg afgesproken dat er een plan van aanpak wordt opgesteld waarin wordt opgenomen hoeveel mensen er geschoold en aan werk geholpen kunnen worden in specifieke sectoren en branches. Daarnaast wil het kabinet bevorderen dat op regionaal vlak afspraken worden gemaakt die er toe moeten leiden dat meer mensen aan werk worden geholpen. “Aanjaagteams” moeten er voor gaan zorgen dat de processen die daar voor nodig zijn van de grond getild worden.

De drie bij het overleg betrokken partijen hebben ook afgesproken dat de inzetbaarheid van werknemers zal worden vergroot. “In een dynamische economie, met internationale concurrentie en elkaar opvolgende technologische vernieuwingen, is het vergroten van de inzetbaarheid onontbeerlijk”, aldus de verklaring die de drie partijen na afloop van het overleg hebben uitgegeven. Ook over slimmer werken ter bevordering van de arbeidsproductiviteit en de afstemming tussen werk en privé zijn afspraken gemaakt.

• Brief van minister Donner aan de Tweede Kamer met het verslag van het Najaarsoverleg
• Tripartiete verklaring najaarsoverleg 2008 'Samen doen wat mogelijk is'
• Bijlage bij tripartiete verklaring: evaluatie afspraken Participatietop

ANP foto: Valerie Kuypers