Fiscale nieuwsflits 7 oktober 2008

Deze fiscale nieuwsflits bevat één bericht over het belastingverdrag met Oostenrijk.

IB: Nederlandse oorlogs- en vervolgingsuitkeringen voor Oostenrijkers


Den Haag • Nederland zal zijn heffingsrecht niet uitoefenen inzake Nederlandse oorlogs- en vervolgingsuitkeringen en oorlogs- en verzetspensioenen aan inwoners van Oostenrijk, voor zover deze samenhangen met de Tweede Wereldoorlog. De staatssecretaris heeft dit onder voorwaarden goedgekeurd.
Er is de staatssecretaris een situatie voorgelegd van in Oostenrijk wonende personen die een Nederlands verzetspensioen ontvangen. Tot en met 2003 was het recht om belasting te heffen over deze inkomsten op grond van het belastingverdrag met Oostenrijk aan dat land toegewezen. Vanaf 1 januari 2004 is de heffing over deze inkomsten echter toegewezen aan Nederland. In Oostenrijk zijn deze pensioenen vrijgesteld van belastingheffing terwijl over deze pensioenen in Nederland wel normaal belasting wordt geheven. Door de wijziging in het heffingsrecht worden betrokkenen geconfronteerd met een netto inkomensachteruitgang die de staatssecretaris ongewenst acht vanwege de bijzondere omstandigheden waarin de gerechtigden verkeren.
Om deze reden wordt met toepassing van de hardheidsclausule goedgekeurd dat Nederlandse oorlogs- en vervolgingsuitkeringen en oorlogs- en verzetspensioenen van inwoners van Oostenrijk onder een drietal voorwaarden niet in Nederland worden belast.
Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 192) en werkt terug tot en met 1 januari 2004. Op onherroepelijk vaststaande aanslagen kan worden teruggekomen in overeenstemming met het besluit van 25 maart 1991, nr. DB89/735, BNB 1991/142.