Taskforce maakt jeugdige vriendjes in Tarin Kowt

Nederlandse militairen hebben knuffels, speelgoed en snoep uitgedeeld aan de kinderen in Tarin Kowt. De actie van het Operating Mentor and Liaison Team (OMLT) van de Task Force Uruzgan was opgezet ter gelegenheid van het Suikerfeest waarmee de moslimgemeenschap het einde van de Ramadan viert.

“Het begon aarzelend, maar toen het speelgoed zichtbaar werd, kwamen de kinderen overal vandaan”, vertelt opperwachtmeester Frank van het OMLT. De teddyberen, voetballen, kleurpotloden en het snoepgoed zorgden voor heel wat vrolijke gezichtjes. Samen even een balletje trappen versterkte het contact tussen de militairen en de jeugd nog meer. Frank: “Dit was niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ons en de Afghaanse militairen een feest.”

Tijdens de sociale patrouille werd het Afghaanse leger gelijk getraind hoe zij het contact met de bevolking kunnen verbeteren. Tevens konden de militairen wennen aan humanitaire taken. Vanuit die voor hun nieuwe functie krijgen ze te maken met stammen en talen die ze voorheen niet tegenkwamen.