Publieke beroepstrots

Voice-over: Mensen met een baan in de publieke sector mogen soms best wat trotser zijn op hun werk.Want leraren, gemeente-ambtenaren, wetenschappers en politie-agenten vervullen belangrijke taken geen schande om een verjaardag te vertellen dat je, bijvoorbeeld, ambtenaar bent. Vindt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uijlenbroek: Op het moment dat je trots bent op je werk dan betekent het ook dat je vanuit jezelf vindt dat het werk dat je doet nuttig is, iets toevoegt. En op het moment dat mensen dus weinig beroepstrots hebben, dan zou dat dus betekenen dat ze daar weinig intrinsieke waarde aan toekennen, en dus eigenlijk dat ze maar vinden dat ze dus nutteloos werk doen. En dat is natuurlijk heel erg.

Voice-over: Het ministerie organiseerde een conferentie om vanuit verschillende sectoren te horen wat de kernwaarden zijn
van publieke functies en wat mensen belemmert om optimaal te presteren. Knelpunten zoals een overvloed aan administratieve lasten wil het ministerie aanpakken.

Vraag: Waar bent u trots op in uw werk? Beuvink: Ik ben wijkagent van de politie en ik mag in een gebied waar mensen wonen en werken, eigenlijk een beetje de veiligheid helpen garanderen. Dat doe ik niet alleen maar dat doen we met z'n allen. Dat is wel leuk, vooral als je herkend wordt. Mensen vinden het prettig dat je er bent. Dat geeft een goed gevoel. Dus dan ga je elke dag met plezier naar je werk.

Vraag: Waarom is beroepstrots belangrijk? Tromp: Nou ik denk dat dat een absolute drijvende motor is voor professionals. Dat je dat ontzettend moet koesteren. Mensen in ieder geval het gevoel moet geven dat ze niet alleen maar tot robotten gemaakt worden, maar dat ze bezield en gepassioneerd hun werk kunnen doen, als ze dat tenminste doen, want er ook professionals die dat minder doen denk ik, maar de meesten doen dat wel. Dus ik denk dat je daar ongelofelijk blij mee moet zijn dat dat er is.

Vraag: Zouden professionals in de publieke sector soms wat trotser op hun werk mogen zijn? Uijlenbroek: Ja, dat vind ik wel. Kijk in het algemeen zie je dat Nederland natuurlijk een heel goed bestuurd land is. Dat blijkt ook uit alle internationale vergelijkingen. Een of twee weken geleden weer hoog in de top tien van meest integer bestuurde landen. Die overheid maken wij als ambtenaren wel samen. En daar moeten we gewoon heel trots op zijn. Ik vind ook dat we in dat opzicht ons niet in de verdediging moeten laten duwen, maar daar veel meer nadruk op leggen dat Nederland gewoon een van de best bestuurde landen van de wereld is.