Cramer dringt aan op behoud klimaatvoorstellen

Minister Cramer heeft nog eens aangedrongen op het belang vast te houden aan de oorspronkelijk ingediende voorstellen in het Europese Klimaat en Energiepakket. Cramer, gesteund door minister-president Balkenende, wil dat de al ingediende vier voorstellen niet wijzigen.

De voorstellen gaan over de handel í­n en opslag ván CO2 emmissies, hernieuwbare energie en de verdeling van de reductie van CO2-emissies over de EU-lidstaten. Op de klimaattop in Kopenhagen in december moet er een akkoord zijn over de maatregelen, maar de 27 lidstaten van de EU en het Europees Parlement (EP) stellen nu nog allerlei wijzigingen voor. Minister Cramer hamert erop dat iedereen zich aan de oorspronkelijk ingediende voorstellen houdt.

De bewindsvrouw voerde woensdag 1 oktober gesprekken met rapporteurs van het EP en de plaatsvervangend directeur-generaal Milieu van de Europese Commissie. Gevoelige punten zijn de solidariteit met de nieuwe lidstaten, de fondsen voor experimenten met CCS (carbon capture storage - opslag van CO2) en de veiling van emissierechten (welk deel veilen, wat te doen met de opbrengsten?). Enkele rapporteurs willen weliswaar verbeteringen in het pakket, maar onderschrijven ook het belang van een snel akkoord voor de mondiale onderhandelingen op weg naar 'Kopenhagen'.

De Europese Commissie is verheugd over de actieve en constructieve rol van Nederland. Volgende week zijn de stemmingen in het EP en later in de maand in de Milieuraad.