Vertrouwenslijn voor politieke ambtsdragers

Burgemeesters die te maken hebben met agressie en geweld zullen in 2009 voor informatie en advies terecht kunnen bij een vertrouwenslijn. Deze advies- en informatielijn zal ook openstaan voor wethouders en andere politieke ambtsdragers. Het is één van de zes afspraken die minister Ter Horst vandaag maakte met de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, dhr. Bandell. Doel is om agressie en geweld tegen burgemeesters tegen te gaan.

burgemeester

Ongeveer zestig procent van de burgemeesters wordt geconfronteerd met agressief of gewelddadig gedrag. Met het Programma veilige publieke taak pakt minister Ter Horst agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak aan. De vandaag gemaakt afspraken zijn gericht op de beroepsgroep burgemeesters. Zij zijn vaak het gezicht van de gemeente en de aard van het beroep is relatief zelfstandig. Daarom heeft juist deze groep mensen behoefte aan voldoende ondersteuning bij en kennis over het voorkomen, het beperken en het correct afhandelen van agressie en geweld. Burgemeesters kunnen hierbij een voorbeeldfunctie vervullen voor de wethouders, gemeenteraadsleden en andere gemeentelijke werknemers met een publieke taak. De afspraken tussen minister Ter Horst en dhr. Bandell staan in een vandaag ondertekend convenant.

In het convenant staat dat minister Ter Horst de aard en omvang van agressie en geweld tegen burgemeesters verder in kaart zal brengen. Ten tweede wordt in het opleidingsprogramma voor burgemeesters specifiek aandacht besteed aan agressie en geweld en hoe daarmee kan worden omgegaan. Ook worden er tien regionale bijeenkomsten georganiseerd waar burgemeesters ervaringen met elkaar kunnen delen en geïnformeerd worden over nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. Ten vierde maakt het programma Veilige Publieke Taak een geweldsprotocol voor burgemeesters. Verder zal het Nederlands Genootschap van Burgemeesters incidenten verzamelen in een kennisbank en burgemeesters in staat stellen om een beroep te doen op de expertise van collega-burgemeesters.

In tegenstelling tot bovenstaande afspraken, is de vertrouwenslijn er niet alléén voor burgemeesters. De lijn biedt een luisterend oor, toegang tot een netwerk van lotgenoten om ervaringen mee uit te wisselen en concrete informatie over de te nemen vervolgstappen voor alle politieke ambtsdragers. De meldingen zullen worden geregistreerd, zodat trends gesignaleerd kunnen worden en de aanpak van agressie en geweld aangescherpt kan worden.