Verburg bepleit nieuwe vaccinatiestrategie tegen blauwtong

Ook in de toekomst moet er een gemeenschappelijk visserijbeleid zijn. Minister Verburg bracht dit aan de orde tijdens de Landbouw- en Visserijraad die op maandag 29 en dinsdag 30 september werd gehouden in Brussel. De Europese ministers hebben eerst over visserijonderwerpen gesproken. Daarna kwamen de landbouwpunten aan bod. Hieronder de belangrijkste uitkomsten van de raad.

Hervorming Gemeenschappelijk Visserijbeleid

De visserijministers hebben maandagochtend een informele bijeenkomst gehad over de hervorming van het Europees visserijbeleid. In 2012 moet dat nieuwe beleid klaar liggen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat er ook in de toekomst een gemeenschappelijk visserijbeleid moet zijn. Volgens Verburg moet in het hervormde Europese visserijbeleid een duurzaam beheer van visbestanden en mariene ecosystemen centraal staan. Daarnaast moet er volgens haar sociaaleconomisch perspectief zijn voor de visserijsectoren in de toekomst en een gelijk speelveld met het oog op gezonde concurrentie.

Kabeljauwherstelplan

De visserijministers hebben ook gesproken over aanpassing van het kabeljauwherstelplan. Het huidige plan heeft namelijk niet het verwachte herstel van de kabeljauwstand opgeleverd. Minister Verburg is hier bezorgd over, maar vindt wel dat de te nemen maatregelen proportioneel moeten zijn. Zij bedoelt hiermee dat een vermindering van de visserijinspanning om de kabeljauwstand te laten herstellen evenredig moet zijn met de hoeveelheid kabeljauw die een visser vangt. Vissers die gericht op kabeljauw vissen, moeten een grotere reductie van de visserijinspanning krijgen dan vissers voor wie kabeljauw slechts bijvangst is.

Blauwtong

Nederland had dit onderwerp samen met België, Luxemburg en Spanje op de agenda gezet. "De vaccinatiecampagne tegen blauwtong verloopt goed", aldus Verburg. "Er zijn tot nu toe maar veertig nieuwe gevallen en deze betreffen niet-gevaccineerde dieren. Maar we moeten het hier niet bij laten. Ik pleit voor een nieuwe vaccinatiestrategie in 2009." Zij vroeg de Europese Commissie om snel met concrete voorstellen hiervoor te komen. Daarnaast heeft Verburg de raad van ministers en de Commissie voorgesteld om het laboratorium in Pirbright in Groot Brittannië te vragen advies te geven over de haalbaarheid van uitroeiing van blauwtong.

Schoolfruit

De landbouwministers hebben gediscussieerd over een voorstel van de Europese Commissie voor een Europees schoolfruitprogramma. Minister Verburg zei in haar reactie dat zij in beginsel positief tegenover dit voorstel staat. "Het is goed om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met fruit. Het bevordert de gezondheid en gaat zwaarlijvigheid tegen. Daarnaast stimuleert een schoolfruitprogramma de afzet van fruit", aldus Verburg. De minister heeft wel een paar kritische opmerkingen gemaakt. Zo moeten volgens haar bestaande programma's, zoals schoolgruiten en smaaklessen in Nederland, ook kunnen profiteren van de regeling. Verder pleitte de minister ervoor om de administratieve lasten voor scholen en bedrijfsleven tot een minimum te beperken. En de co-financiering door de lidstaten moet zo goed geregeld worden, dat de sector zelf een bijdrage kan leveren, bijvoorbeeld via heffingen door productschappen.

Illegaal hout

Minister Verburg heeft Europees Commissaris Fischer Boel gevraagd wanneer de Commissie komt met het al twee keer eerder toegezegde voorstel voor aanvullende maatregelen om de import van illegaal geoogst hout op de Europese markt tegen te gaan. Verburg: "Als de Europese Unie de ambitie heeft om de handel in illegaal hout te bestrijden en duurzaam bosbeheer te stimuleren, moet de Commissie snel met een voorstel komen om geloofwaardigheid te behouden." Fischer Boel zegde hierop toe illegaal hout volgende maand op de agenda te zetten.