Toespraak van minister mr. J.P.H. Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de opening van het Digitaal Loket Arbeidsmigratie op 1 oktober 2008 in Rijswijk

Dames en heren,

Vandaag wordt niet alleen het Digitaal Loket Arbeidsmigratie geopend, vandaag wordt ook de Kinderboekenweek geopend. Een week van tien dagen die in het teken staat van de kinderpoëzie. Het leek me daarom passend deze openingshandeling op te vrolijken met een gedicht van de man die in ons land wel te boek staat als de vader van het kinderboek: Hieronijmus van Alphen.

De Ledigheid

Nimmer moet ik ledig wezen;
Alles doen met lust en vlijt.
Bidden, leeren, schrijven, leezen,
Spelen, werken heeft zijn tijd.

Moeder lief kan 't ook niet veelen,
Dat de tijd verwaarloosd wordt.
Lui zijn, zegtze, is tijd te stelen,
En ons leven is zo kort!

Een poëtisch pleidooi (* ‘Proeve van Kleine Gedigten voor Kinderen’, 1778) dat prima past bij het kabinetsbeleid om de arbeidsparticipatie te bevorderen.
Nederland loopt aan tegen een stijgend en structureel arbeidstekort, zowel kwantitatief als kwalitatief. De beroepsbevolking neemt, om demografische redenen, vanaf 2010 af - voor het eerste in de geschiedenis -, terwijl de vraag naar arbeid toeneemt. Daardoor komen we in een situatie waarin er geen tekort is aan arbeid, maar een tekort aan arbeidskrachten. Dat maakt het noodzakelijk om de arbeidsparticipatie te verhogen.
De oplossingen voor de veranderende en krapper wordende arbeidsmarkt moeten primair worden gezocht in het aanboren van het onbenutte arbeidspotentieel in ons land. Maar het heeft ook gevolgen voor het beleid met betrekking tot de arbeidsmigratie. Daar waar het gaat om werknemers die vanwege hun deskundigheid en kennis worden ingeschakeld, moeten we zelfs vaststellen dat er een internationale arbeidsmarkt is ontstaan, die maakt dat deze personen met grote regelmaat tijdelijk of duurzaam in een ander land verblijven.


In een aantal branches komt de continuïteit van de productie zonder arbeidsmigranten direct in gevaar; ik noem u de tuinbouw, de ICT, de transportsector, delen van de horeca en ook de bouw.
Arbeidsmigranten leveren een wezenlijke bijdrage aan onze economie. Ze doen werk dat anders zou blijven liggen. Ze verrichten werkzaamheden waarvoor werkgevers hier geen geschikte kandidaten kunnen vinden. Daarom zijn ze vaak hard nodig.
Als die migrant een verblijfsvergunning nodig heeft, en zijn of haar werkgever een tewerkstellingsvergunning, dan is het belangrijk dat de dienstverlening vanuit CWI en IND klantvriendelijk en snel is.
Voorwaarde voor goede dienstverlening is dat werkgevers zelf goed op de hoogte zijn van de regels; daarom heeft mijn ministerie onlangs een nieuwe website geopend: ‘www. wetarbeidvreemdelingen.nl.’

Als het goed is, ziet u de homepage van deze site hier achter mij geprojecteerd.
Ook het instellen van één loket van CWI en IND is van groot belang voor een goede dienstverlening. In de december 2007 hebben staatssecretaris Albayrak en ik de Tweede Kamer toegezegd dat dit loket er per 1 juli 2008 zou komen. Dat is ook gebeurd. Vanaf 1 juli dit jaar heeft een kleine groep werkgevers meegedaan aan een proef met het digitaal loket en suggesties geleverd voor verbeteringen. En vandaag is het dan zover: vandaag wordt dat éne loket geopend voor álle werkgevers.
Ik hoop dat we met het openen van dit loket ook een signaal afgeven: Nederland wil het arbeidsmigranten die we goed kunnen gebruiken, niet moeilijk maken hier te komen werken. Ze moeten zich hier welkom voelen. Een samenleving die met angst en argwaan naar buitenlanders kijkt, moet niet verbaasd zijn als kennismigranten dan liever voor een ander land kiezen. En dat kunnen we ons niet veroorloven. Of het nu gaat om arbeidsmigranten in de landbouw of kennismigranten in de high tech, we kunnen in Nederland niet zonder grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit. Nu niet en in de toekomst niet. Daarom dient ons land ook open te blijven staan voor arbeidsmigranten die van toegevoegde waarde zijn voor onze economie. Dit loket kan daarbij uitstekende dienst bewijzen.

Ik wil de uitvoerders CWI en IND complimenteren met het resultaat en hoop dat werkgevers er goed gebruik van kunnen maken.
Ik zou de volgende spreker, de staatssecretaris van Justitie, mevrouw Albayrak, ook willen complimenteren, maar vraag me af of ik dan een wijze raad van Hieronijmus van Alphen in de wind sla. Want hij schreef de regels:

Die zelden prijst, spreekt vriendentaal.
Die altoos vleit, liegt menigmaal.