Patiënt profiteert van Sneller Beter

Door het landelijke programma Sneller Beter hebben ziekenhuizen de zorg voor patiënten snel verbeterd. Dat bleek vandaag op de slotconferentie in Den Haag. ‘De beweging die door Sneller Beter is ingezet, is niet meer te stoppen’, concludeerden de aanwezigen.

Sneller Beter startte in 2003 met als doel de ziekenhuiszorg te verbeteren. Sindsdien zijn 850 projecten uitgevoerd. In de eerste fase stonden bewustwording, kennisontsluiting en kennisverspreiding centraal. Kopstukken uit het bedrijfsleven adviseerden de ziekenhuizen op thema’s veiligheid, logistiek, ict en innovatie.

Vervolgens richtte de aandacht zich op vergroten van de transparantie en de vergelijkbaarheid van de resultaten van de zorg. De resultaten worden jaarlijks gepubliceerd in "het resultaat telt...".

Website

In de laatste fase concentreerden 24 ziekenhuizen zich op verbetering van de ziekenhuiszorg. De aandacht lag op patiëntveiligheid, het verbeteren van de logistiek, leiderschap en patiëntenparticipatie. De resultaten hiervan zijn vandaag gepresenteerd in het boek ’10 geleerde lessen uit de praktijk’.

Het ministerie van VWS heeft financieel bijgedragen aan het programma Sneller Beter. De website van het programma blijft voorlopig bestaan. De verschillende onderdelen van Sneller Beter worden opgenomen in andere projecten en programmaonderdelen. Zo wordt het thema innovatie ondergebracht in het Zorginnovatieplatform en staat het onderwerp kwaliteit centraal in de kwaliteitsprogramma’s van VWS.