Cramer opent duurzame waterzuiveringsinstallatie

Minister Jacqueline Cramer van VROM heeft vandaag in Heemskerk de nieuwe zuiveringsinstallatie geopend van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Aan het project heeft VROM de groenstatus verleend.

Hiermee spreekt minister Cramer haar erkenning uit voor de inspanningen om op duurzame wijze drinkwater te produceren. Deze status wordt alleen verleend als kan worden aangetoond dat het project innovatief en nadrukkelijk bijdraagt aan een duurzame toekomst

De waterzuiveringsinstallatie verwijdert organische microverontreinigingen uit voorgezuiverd IJsselmeerwater. Tegelijkertijd breekt de installatie de hulpstoffen van het zuiveringsproces af, nog voordat het water in de duinen wordt geïnfiltreerd. De natuur wordt daardoor ontzien.

Minister Cramer pleitte er bij de opening vandaag voor om de betaalbaarheid en de goede kwaliteit van drinkwater in Nederland hoog te houden. Innovatie is daarbij volgens cramer een absolute voorwaarde: 'Niemand in Nederland twijfelt eraan dat er 24 uur per dag en 365 dagen per jaar schoon drinkwater uit de kraan komt. We moeten er daarom met elkaar voor zorgen dat de kwaliteit van ons drinkwater ook van hoog niveau blijft'.

Om een sterke en veilig drinkwatervoorziening ook in de toekomst te garanderen werkt Cramer samen met de drinkwaterbedrijven aan de invoering van de nieuwe Drinkwaterwet. De nieuwe wet is al door de Tweede Kamer en zal later dit jaar behandeld worden door de Eerste Kamer.

De nieuwe wet vervangt de Waterleidingwet, die tussen 2000 en 2006 al op verschillende onderdelen was herzien. De drinkwatervoorziening in Nederland mag tot één van de beste van de wereld worden gerekend. Met de nieuwe Drinkwaterwet wordt een verbeterd en stevig wettelijk fundament gelegd voor de duurzame veiligstelling van deze voorziening.

Meer informatie: