Banden aanhalen met kansrijke Russische regio

Nizhni Novgorod is een van de kansrijke Russische regio's. Staatssecretaris Heemskerk bezocht de stad met 35 Nederlandse bedrijven.

Doel van het bezoek was het aanhalen van de banden met deze kansrijke Russische regio. De regio Nizhni Novgorod is 'booming' met een groot aantal automotive producenten die produceren in samenwerking met bijvoorbeeld Ford en Chrysler. Daarnaast biedt de regio belangrijke industrie, landbouw en bosbouw. Honderden internationale bedrijven zoals Coca Cola, Ikea en Intel hebben inmiddels een vestiging in de regio.

Na een officieel bezoek aan Gouverneur Shantsev en een aantal van zijn ministers, waaronder olympisch kampioen Svatkovsky (olympisch kampioen in Sydney op de vijfkamp) bezocht Heemskerk de Heineken Wolga brouwerij. Heineken is een van de grootste buitenlandse investeerders in de regio en investeert de komende jaren fors om één van de leidende brouwers van Rusland te worden. Momenteel is Heineken de 3e brouwer van Rusland.

Eén-loket voor buitenlandse investeerders

De regio Nizhni Novgorod is zeer actief in het aantrekken van buitenlandse investeerders. De "olympische" minister Svatkovsky, die verantwoordelijk is voor het aantrekken van investeringen, opende bijvoorbeeld een speciaal 'één-loket' systeem voor buitenlandse investeerders. Volgens Heemskerk is de regio met deze aanpak een voorbeeld voor andere regio's.

Veel kansen voor Nederlandse MKB

Van de meereizende Nederlandse bedrijven is een groot deel actief in de automotive sector. Zij bezochten ter plaatse een aantal fabrieken. Ook vonden in de lokale kamer van koophandel tal van gesprekken plaats met lokale Russische bedrijven. Volgens Bernard Zonneveld van ING en zakelijk missieleider van de missie was deze 'matchmaking' zeer geslaagd. 'Je ziet dat ze hier heel veel moeite doen om te kijken of ze met Nederlandse bedrijven tot zaken kunnen komen. Nederlandse bedrijven kunnen veel bedrijven hier helpen de productie efficienter te maken en naar een hoger niveau te tillen. Er liggen hier majeure kansen voor het Nederlands MKB. Door de historische banden en de informele sfeer is er ook snel een klik', aldus Zonneveld.

Morgen is de laatste dag van de missie. Op het programma staat nog een aantal bedrijfsbezoeken en diverse gesprekken met Russische bedrijven.

Meer informatie

Edwin van scherrenburg, woordvoerder, 0703796464 of 0615028924 of e.v.vanscherrenburg@minez.nl