Van Middelkoop naar EU-vergadering in Frankrijk

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop neemt vandaag en morgen deel aan de halfjaarlijkse informele EU-vergadering in Deauville, Frankrijk. Tijdens deze bijeenkomst spreken de EU-ministers van Defensie over actuele ontwikkelingen met betrekking tot de EVDB-missie in Bosnië-Herzegovina en de EUFOR-missie in Tsjaad.

Ook wordt gesproken over de mogelijkheden van een maritieme EU-operatie voor de kust van Somalië. Vanwege de steeds grotere humanitaire noden in Somalië is Nederland voorstander van een EU-operatie die zich in ieder geval richt op de bescherming van humanitaire transporten van onder meer het World Food Programme (WFP) tegen piraterij.

Ook vergaderen de ministers over de versterking van de Europese militaire capaciteiten. Het overleg in Deauville zal hiertoe een aanzet moeten geven.

Tot slot wordt er gesproken over een initiatief van het Franse voorzitterschap dat als doel heeft de uitwisseling van cadetten tussen militaire academies te bevorderen. Dit progamma, met de naam ´Erasmus militair´, moet de interoperabiliteit tussen jonge officieren bevorderen.