Kwaliteitscriteria voor gesloten jeugdzorg

Nieuwe instellingen voor gesloten jeugdzorg krijgen een entreetoets waarbij de veiligheid van behandelingen getoetst wordt. Bij alle aanbieders vindt stapsgewijs toezicht plaats op geslotenheid van de leefomgeving, rechtspositie van de jongeren en toekenning van verlof.

Dit zijn enkele van de criteria die zijn vastgesteld om de kwaliteit en veiligheid van gesloten jeugdzorg verder te optimaliseren. Op verzoek van minister Rouvoet hebben MOgroep Jeugdzorg en de Inspectie Jeugdzorg het ‘Kwaliteitskader gesloten jeugdzorg’ opgesteld. Gezamenlijk hebben zij kwaliteitsnormen ontwikkeld, waaraan alle aanbieders van gesloten jeugdzorg moeten voldoen.
De Inspectie Jeugdzorg zal conform de kwaliteitseisen het toezicht gaan uitvoeren.

Rouvoet heeft op 30 september het eerste exemplaar in ontvangst genomen van Hans Kamps, voorzitter MOgroep Jeugdzorg. Per brief informeert Rouvoet de Tweede Kamer over het kwaliteitskader en de voortgang van het Streefbeeld. Hierin staan de ambities, uitgangspunten en ontwikkelingsrichtingen voor een verdere professionalisering van de gesloten jeugdzorginstellingen tot 2012.

Gesloten jeugdzorg

Sinds 1 januari 2008 is gesloten jeugdzorg mogelijk, voor jongeren met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen, als alternatief voor plaatsing in een justitiële jeugdinrichting . Tot 2010 wordt de capaciteit van de gesloten jeugdzorg gefaseerd opgebouwd. In deze overgangsperiode worden de meest kwetsbare jeugdigen met voorrang geplaatst in de instellingen voor gesloten jeugdzorg krijgen.