Heemskerk stimuleert duurzame productie Russisch MKB

Staatssecretaris Heemskerk heeft op woensdag 1 oktober 2008 een half miljoen euro beschikbaar gesteld om energiebesparing in het Russische MKB te stimuleren.

Volgens Heemskerk is het geld bedoeld om milieuadviezen op te stellen voor energiebesparing en de 'vergroening' van de productie.

Met deze adviezen in de hand kunnen Russische bedrijven zelf maatregelen nemen of aankloppen voor financiering bij de International Finance Corporation, onderdeel van de Wereldbankgroep. Het IFC heeft in totaal 300 miljoen dollar beschikbaar voor dit type investeringen vanuit het zogenaamde Russia Cleaner Production Project. Heemskerk is van 29 september tot en met 3 oktober 2008 met een bedrijvenmissie in Rusland.

Hypotheekverstrekking

Nederland was eerder met succes betrokken bij vergelijkbare projecten om kleinere Russische banken te helpen met hun interne controle en risicomanagement. Ook werd geadviseerd bij een project om Russische banken te helpen met betrouwbare hypotheekverstrekking. Bij beide projecten ging het om technische assistentie en samenwerking met het IFC.

Staatssecretaris Heemskerk bracht ook een bezoek aan het Nederlands bedrijf Thermaflex. De onderneming heeft met hulp van de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) een fabriek in de buurt van Moskou opgezet. In de Russische vestiging van Thermaflex wordt isolatiemateriaal geproduceerd. De FMO stelde hierbij namens de Nederlandse overheid en de Nederlandse banken risicokapitaal beschikbaar. 'Juist bij de huidige onrust op de financiële markten zijn dit type kapitaalstromen van groot belang voor veel Nederlandse MKB bedrijven die actief zijn op dit soort opkomende en moeilijke markten,' aldus Heemskerk.

Naast een bezoek aan Thermaflex sprak Heemskerk met enkele prominente economen. Morgen staat een bezoek aan de derde stad van Rusland Nizhni Novgorod op het programma. Vooral voor de meereizende automotive bedrijven liggen in deze regio kansen.

Meer informatie:

Edwin van Scherrenburg, persvoorlichter, 070-3796464 of 06-15028924 of e.v.vanscherrenburg@minez.nl