Digitaal loket Arbeidsmigratie draagt bij aan administratieve lastenverlichting

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Staatssecretaris Albayrak van Justitie hebben vanmiddag het Digitaal Loket Arbeidsmigratie www.arbeidsmigratie.nl geopend. Via dit digitale loket kunnen werkgevers die een buitenlandse werknemer in dienst willen nemen snel zien welke vergunningen zij nodig hebben en een aanvraag indienen. De combinatie van de procedure voor de tewerkstellingsvergunning en de machtiging tot voorlopig verblijf levert een aanzienlijke vermindering van administratieve lasten op. Ook wordt Nederland zo aantrekkelijker voor arbeidsmigranten die een bijdrage leveren aan de economie. Het Digitale Loket Arbeidsmigratie is een samenwerking tussen de IND en het CWI.

Minister Donner gaf bij de opening aan dat Nederland niet zonder grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit kan, “of het nu gaat om arbeidsmigranten in de landbouw of kennismigranten in de high tech. Nu niet en in de toekomst niet. Daarom dient ons land ook open te blijven staan voor arbeidsmigranten die van toegevoegde waarde zijn voor onze economie. Dit loket kan daarbij uitstekende diensten bewijzen.”

Staatssecretaris Albayrak benadrukte het belang van snelle en effectieve procedures. “Tegenover een effectieve handhaving van de vreemdelingenwet stellen we een snelle en eenvoudige toelating van arbeidsmigranten die hier een steentje komen bijdragen. Zo slaan we twee vliegen in één digitale klap: de werkgevers krijgen een snelle afhandeling op maat en we geven invulling aan een van de prioriteiten van het regeerakkoord: vermindering van de administratieve lasten.”

Via de website kan de werkgever online een aantal vragen beantwoorden, waarna hij direct kan zien welke vergunningen hij moet aanvragen. De vragenlijst is zo opgesteld dat alleen de relevante gegevens gevraagd worden. Op de speciaal ingerichte backoffice werken medewerkers van IND en CWI samen om gelijktijdig een beslissing te nemen. De beslissing wordt gelijktijdig aan de werkgever teruggezonden. Een aanvraag via het digitale loket Arbeidsmigratie levert zo een tijdswinst op en het scheelt omdat de gegevens slechts eenmaal hoeven te worden aangeleverd. Naar verwachting gaat het om circa 5000 aanvragen per jaar. De site is ook te bereiken via het webportaal ‘new to Holland’ (www.newtoholland.nl).