Cramer ondertekent Landschapsakkoord

Minister Cramer heeft zaterdag , samen met vele anderen, het Landschapsakkoord ondertekend. Daarin beloven overheden, milieuorganisaties, bouwers en belangengroeperingen het bedreigde Nederlandse landschap een krachtige impuls te geven.

De Nederlandse Landschaptop werd gehouden in Kootwijk. Tal van bestuurders en bewindspersonen waren aanwezig om hun handtekening onder het akkoord te zetten. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Gelderse gedeputeerde Harry Keereweer, voorzitter Ed Nijpels van de landelijke vereniging van ingenieurbureaus, Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, de Gelderse Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje en Peter Noordanus van De Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) waren aanwezig evenals vertegenwoordigers van provincies, landbouworganisatie LTO, ANWB, Staatsbosbeheer , het particulier grondbezit, milieu-organisaties enzovoort. In totaal sloten zo'n vijftig private en maatschappelijke organisaties zich bij het akkoord aan.

Minister Cramer speecht bij tijdens de Landschapstop in Apeldoorn waar zij het Akkoord van Apeldoorn mede-ondertekende. foto: Hans Hordijk

De bewindsvrouw zei in haar toespraak in gesprek te zijn met provincies over de beperking van nieuwe bedrijventerreinen en de ontwikkeling van meer groene gebieden nabij steden. Heldere spelregels, innovatie in het landschap en groene sleutelprojecten zijn belangrijke lijnen om de verrommeling tegen te gaan, zo zei Cramer.

In het najaar zal de Agenda Landschap verschijnen, waarin spelregels op landelijk, regionaal en lokaal niveau zullen staan. Ook zal er in staan welke kennis en expertise vanuit het rijk beschikbaar gesteld zal worden en hoe er nog meer geïnvesteerd kan worden in het landschap.

Meer informatie:

Tekst van het Landschapsakkoord: www.landschapsmanifest.nl