Bonaire, Sint Eustatius en Saba behouden LGO-status

Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden voorlopig geen ultraperifeer gebied (UPG) van de Europese Unie. Zij behouden de status van Land en Gebied Overzee (LGO) van Europa. Europees recht gaat er dus niet automatisch gelden. Dit verandert niet als ze onderdeel worden van Nederland. Dat meldt staatssecretaris Bijleveld namens het kabinet aan de Tweede Kamer.

Het kabinet is tot deze conclusie gekomen na overleg met Bonaire, Sint Eustatius, Saba en de regering van de Nederlandse Antillen. Het staatkundig proces heeft in dit stadium prioriteit. Het aanvragen van de UPG-status voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba zou dit proces vertragen. Dit wil het kabinet vermijden, te meer omdat de UPG-status juridisch gezien niet nodig is en ingrijpende effecten op de economie zou hebben.

Het kabinet wil de relatie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met de Europese Unie vijf jaar na toetreding tot het Nederlands staatsbestel opnieuw bezien. Tegen die tijd is duidelijk welke Nederlandse wetgeving er gaat gelden. Dan kan beter bepaald worden welke relatie met Europa daar het beste bij past.