Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over de ontslagen bij de Twentse zorginstelling Carint

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2879641

1 oktober 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de ontslagen bij de Twentse zorginstelling Carint (2070829740).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

1. Wat is uw reactie op de aangekondigde ontslagen bij de thuiszorginstelling Carint in Hengelo? 1)

Het betreft hier een vooraankondiging van de (interim) bestuurder van Carint.

2. Hoe rijmt u het aangekondigde ontslag van 300 mensen met het feit dat volgens de vakbond de onderhandelingen over een sociaal plan nog niet zijn afgerond?

De (interim) bestuurder geeft in het interview aan dat de concrete voorstellen binnenkort zullen worden gepresenteerd. Het is vervolgens aan de zorgaanbieder en de vakbonden om afspraken te maken over een eventueel sociaal plan.

3. Op welke wijze wordt voorkomen dat mensen die ontslagen worden voor de zorg verloren gaan? Ziet u hier voor uzelf een rol weggelegd? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?

Volgens de interim bestuurder gaat het niet om werknemers in de directe zorgverlening, maar om ondersteunende diensten en middenmanagement. Tevens geeft hij aan zich te zullen inspannen om zoveel mogelijk personen te begeleiden naar ander werk. Ik zie daar geen directe rol voor mij weggelegd. Het is primair aan de werkgever en de vakbonden om dit proces in goede banen te leiden.

4. Wat is er uit het overleg met Actiz, de VNG en de NZa gekomen, naar aanleiding van het rapport over de financiële situatie van de thuiszorgorganisaties? Bent u bereid de Kamer te informeren? 2)

Op ambtelijk niveau heeft overleg plaatsgevonden tussen Actiz en VWS waarbij nader is ingegaan op de door Actiz gepresenteerde informatie. Daarbij is geconstateerd dat het vooral een waarschuwing betreft ten aanzien van de verwachte situatie eind 2008. Het is echter onzeker of deze verwachting ook wordt gerealiseerd, gezien het feit dat ik medio 2008 nog extra middelen in het kader van de AWBZ te beschikking heb gesteld (onder meer 248 mln. ter verhoging van de kwaliteit van de intramurale V&V-zorg).

Binnenkort zal dit onderwerp ook in een bestuurlijk overleg met Actiz aan de orde komen.

1) http://rtvoost.nl/nieuws/?page=1&cat=1&id=88139
2) Aanhangsel der Handelingen nr. 3119, vergaderjaar 2007 – 2008

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Leijten en Kant (beiden SP), ingezonden 4 juli 2008 (vraagnummer 2007Z05040 / 2070824590)