Heemskerk promoot Dutch Design in Rusland

Zestig recente objecten van Nederlandse kunstenaars moeten Russen kennis laten maken met Dutch Design.

Staatssecretaris Heemskerk opende dinsdag 30 september 2008 tijdens de eerste dag van zijn economische missie aan Rusland in hartje Moskou een tentoonstelling met ontwerpen uit Nederland.

Met steun van Economische Zaken en de Nederlandse ambassade zijn op de tentoonstelling zo'n 60 recente objecten te zien die een indruk geven van de huidige stand van zaken in Dutch design. Objecten van Marcel Wanders, Hella Jongerius en veel nieuw talent zijn van 30 september tot en met 12 oktober 2008 in Moskou te zien.

Boegbeeld

Heemskerk ziet vele mogelijkheden voor Dutch design in Rusland. Volgens de staatssecretaris is het in Rusland nog relatief onbekend. 'Door de grote groep rijken en de als maar groter wordende middenklasse liggen hier dan ook grote kansen. Dit is dan ook de reden voor de Nederlandse overheid om de design sector als collectief een zetje in de rug te geven bij het betreden van de soms weerbarstige Russische markt,' aldus de staatssecretaris. Heemskerk opende de tentoonstelling samen met de beroemde Nederlandse schoenontwerper Jan Jansen. Volgens Nicole Hoekstra - curator van de tentoonstelling- is hij al decennia een boegbeeld van de Nederlandse design sector.

Op de eerste dag van zijn missie sprak Heemskerk ook met enkele Russische bewindslieden zoals Minister Nabiullina (Economische Ontwikkeling) en vice-minister Dementiev (industrie en handel). Aan de orde kwamen onder meer de recente ontwikkelingen op de financiële markten, de wederzijdse kansen en het vestigingsklimaat.

Beurshandel

Daarnaast tekende Heemskerk met minister Nabiullina een Memorandum of Understanding om in de periode 2009-2012 weer zo'n 40 Russische managers per jaar naar Nederland te halen voor stages in het Nederlands bedrijfsleven. Tijdens de gesprekken werd ook bekend dat de Russische beurs dinsdagochtend direct na de opening weer dichtging. Al eerder werd de beurshandel enkele dagen stilgelegd als gevolg van de grote onrust op de financiële markten. De dalingen van de Russische beurskoers waren het gevolg van de grote onrust onder handelaren en de gedaalde olieprijs (Ruslands belangrijkste exportproduct). Ook maakte premier Poetin bekend 50 miljard dollar in het bancaire systeem te pompen om de financiële markten in Rusland te ondersteunen.

Automarkt

Voorafgaand aan het bezoek aan de Russische bewindslieden werd Heemskerk 'gebriefd' door Nederlandse zakenmensen die al lang werkzaam zijn in Rusland. Zij schetsten de effecten van de kredietcrisis op de reële economie. Tot op heden zijn die effecten gering. Zo werden het eerste half jaar van 2008 nog meer dan 1,6 miljoen auto's verkocht, waarmee Rusland Duitsland passeerde als grootste automarkt van Europa. Toch zijn er signalen die wijzen op een verslechtering. Zo loopt de verkoop van sommige levensmiddelen terug en zijn hier en daar al vacaturestops ingevoerd.

Ondanks deze signalen is men positief over de toekomst op lange termijn. De Russische regering blijft grote investeringen doen in infrastructuur, de energiesector en bijvoorbeeld de ontwikkeling van logistieke ketens. 'Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven,' aldus één van de deelnemers. Ook wees hij op de ontwikkeling van Sotchi die nog grotendeels moet plaatsvinden en waar in 2014 al de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Meer informatie:

Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder, 070-3796464 of 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl <mailto:e.v.vanscherrenburg@minez.nl>