ANBI-regeling amateursportvereniging

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Uw brief (Kenmerk): Fin0800264

Ons kenmerk: DB 2008-00445 U

Onderwerp: ANBI-regeling amateursportvereniging

Geachte voorzitter,

Bij de in de aanhef genoemde brief vraagt de vaste commissie voor Financiën mij te reageren op de brief van de Atletiekvereniging O.S.S.-VOLO te Den Bosch (hierna: de vereniging) d.d. 27 mei 2008, inzake de toepassing van de ANBI-regeling op amateursportverenigingen.

In de brief van de vereniging wordt gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de motie Remkes[1] waarin wordt verzocht te onderzoeken of en op welke wijze amateursportverenigingen onder de ANBI-regeling gebracht kunnen worden. Ik heb Uw Kamer in mijn antwoorden[2] op de vragen van de leden Omtzigt en Atsma over amateur-sportverenigingen geïnformeerd dat ik voornemens ben in het Belastingplan 2009 met een voorstel ter zake te komen tot wijziging van de Successiewet 1956.

[1] TK, vergaderjaar 2007-2008, 31 205 en 31 206, nr. 50.
[2] Antwoorden van 27 augustus 2008, DB 2008-488

In de brief van de vereniging wordt ter onderbouwing van het verzoek om de motie Remkes spoedig uit te voeren de schenking van VSB Fonds (een ANBI) aan de vereniging aangehaald die, volgens de vereniging, belast wordt. Hierbij gaat de vereniging ervan uit dat belastingheffing plaatsvindt, omdat de vereniging geen ANBI-status heeft.

Zonder op dit concrete geval in te gaan, dat is immers aan de inspecteur, kan ik in zijn algemeenheid over de fiscale gevolgen van een dergelijke schenking op grond van de huidige wetgeving het volgende opmerken.

In artikel 33, eerste lid, onderdeel 10, van de Successiewet is een vrijstelling opgenomen voor schenkingen van ANBI's, voorzover de schenkingen geheel of nagenoeg geheel het karakter hebben van te zijn geschied in het algemeen belang. Bij deze vrijstelling is niet van belang of degene die de schenking ontvangt, aangemerkt wordt als ANBI.

Met andere woorden, indien een ANBI het algemeen belang nastreeft door bijvoorbeeld projecten (financieel) te steunen die ervoor zorgen dat mensen kunnen deelnemen aan de samenleving en zich kunnen ontplooien (het kan onder andere ook om sportprojecten gaan), kan een schenking door die ANBI aan een sportvereniging geheel of nagenoeg geheel het karakter hebben van te zijn geschied in het algemeen belang. In dat geval is de schenking vrijgesteld van schenkingsrecht op grond van de hiervoor genoemde bepaling.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

Hoogachtend,

De Staatssecretaris van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager