Veel steun voor minister Plasterk's verklaring over Europese regels publieke omroep

Minister Plasterk heeft Eurocommissaris voor Concurrentie, Neelie Kroes, een verklaring gestuurd over staatssteunregels voor de publieke omroep.

Er is een verschil van mening tussen de Nederlandse regering en de Europese Commissie over de vraag of nieuwe activiteiten van de publieke omroep (denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van het NOS- journaal op de mobiele telefoon) per activiteit getoetst moeten worden op de vraag of ze de markt verstoren. De Nederlandse regering wil dit niet, en wil de rol van de Publieke Omroep integraal beoordelen. Er is overigens geen meningsverschil over het bestaansrecht van de publieke omroep op zich.

In de verklaring onderstreept minister Plasterk dat het in de eerste plaats aan de lidstaten te beoordelen is hoe de publieke omroep zijn opdracht uitvoert, juist ook in het digitale tijdperk. Een fundamentele aanpassing van de huidige Europese regels is daarom niet nodig.

De minister heeft via een brief aan zijn collega-ministers in andere lidstaten steun gevraagd voor het Nederlandse standpunt. Recent is gebleken dat de verklaring wordt gesteund door 18 andere landen van de Europese Unie, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, een merendeel van de lidstaten.