Honderd procent dekking VVE in Zuid-Limburg

Maandagmiddag 29 september verricht staatssecretaris Dijksma samen met Limburgse leidsters en bestuursleden van peuterspeelzalen, 19 deelnemende gemeenten en de Provincie Limburg de aftrap van het Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) project ‘Moelejaan’.

De partijen spreken af dat zij uiterlijk in 2010 alle jonge kinderen met een taalachterstand bereiken met VVE programma’s.

Staatssecretaris Dijksma stelt 4,4 miljoen euro beschikbaar voor de VVE pilot Zuid-Limburg, naast de extra middelen voor VVE die de komende jaren aan alle gemeenten ter beschikking worden gesteld.
De gemeenten richten daarvoor onder meer nieuwe peuterspeelzalen in. Ook professionaliseren zij de bestaande zalen door te gaan werken met meer opgeleide leidsters. In 2009 ontvangen ook basisscholen in Zuid-Limburg een extra financiële impuls om meer Vroegschoolse Educatie aan te bieden.

Zuid-Limburg is een door staatssecretaris Dijksma aangewezen proefregio om ervaring op te doen met landelijk dekkende VVE. In 2011 wil zij alle kinderen in Nederland met een taalachterstand bereiken met voor- en vroegschoolse educatie. In Oost-Groningen en Zuidoost-Drenthe draaien soortgelijke projecten. Dijksma koos voor deze regio’s omdat de taal- en leerprestaties van veel kinderen achterblijven bij het landelijke gemiddelde.

De eerste levensjaren zijn cruciaal voor taalontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op basisschool beginnen met een taalachterstand dat zelf nauwelijks meer inlopen op de basisschool. Voor- en vroegschoolse educatie is een effectief middel voor het wegwerken en tegengaan van achterstanden. Op de langere termijn draagt VVE bij aan minder schooluitval en betere loopbaanperspectieven van leerlingen.