Asociaal weggedrag hard aangepakt

Televisiefragment van het programma Wegmisbruikers. Twee surveillanten van de verkeerspolitie volgen op de snelweg een automobilist die te dicht op zijn voorganger rijdt.

TV-presentator: Surveillanten Jos en Ger rijden in de ochtendspits en op de snelweg is er nauwelijks ruimte. Toch probeert de bestuurder van deze Volkswagen Golf langs zijn voorganger te komen door hem op een afstand van nog geen vijf meter op zijn bumper te zitten.

Commentaarstem: Asociale automobilisten moeten vanaf 1 oktober verplicht op cursus. Het moet afgelopen zijn met bumperkleven, rechts inhalen en fors te hard rijden. Dat vindt minister Eurlings die overtreders terug stuurt naar de schoolbanken.

Minister Camiel Eurlings: Er gaat heel wat veranderen. Want als je je vanaf nu denkt asociaal in het verkeer te kunnen gedragen, dan heb je écht een probleem. Tot nu toe kreeg je alleen een boete, straks moet je dagenlang op cursus. Dat betekent vrij nemen van je werk, vakantiedagen opofferen. 750 euro ben je kwijt, je moet het zelf betalen. En je wordt dan een paar dagen lang door elkaar geschud. Dan wordt tegen je gezegd: joh, weet jij wel waar je mee bezig bent? Jij brengt jezelf in gevaar met dat asociale gedrag. Maar je brengt vooral ook al die automobilisten en schoolgaande fietsers, de jeugd, om jouw auto heen in gevaar.

Surveillant in televisiefragment: Hij zit er weer heel kort op, zie je hem?

Tweede surveillant: Ja. Hij zit er tegenaan.

Minister Camiel Eurlings: De meeste Nederlanders, ook jongeren, gedragen zich voortreffelijk in het verkeer. Maar er is een hele kleine groep rotte appels, 'verkeershufters', die zich nergens wat van aantrekt. Het zijn die mensen die met alcohol op achter het stuur gaan zitten, met drugs op gaan rijden. Het zijn ook die mensen die bij andere mensen bumperkleven, snijden, veel te hard rijden; agressief, asociaal gedrag. Dat is heel slecht voor de veiligheid in het verkeer. Het is ook een hele grote ergernis voor de andere automobilisten.

Surveillant in televisiefragment: Kijk eens, zag je dat?

Tweede surveillant: Ja.

Interviewer: En, de 'hufter' die zegt hier heb ik geen zin in. Wat dan?

Minister Eurlings: De 'hufter' die denkt dat hij nu nog om ons heen kan. Die 'verkeershufter' die denkt ik doe die cursus niet, daarvan wordt direct het rijbewijs ingenomen. Die komt dus gewoon de weg niet meer op. Het is ons menens. Wij gaan die rotte appels aanpakken.