Minister: afsluiten drinkwater niet in strijd met mensenrechten

Drinkwaterbedrijven die wanbetalers afsluiten van de drinkwatervoorziening handelen niet in strijd met de rechten van de mens. Weliswaar is het recht op drinkwater een mensenrecht, dat wil niet zeggen dat water gratis dient te zijn. Dit schrijft minister Cramer in een brief aan de Tweede Kamer.

Het recht op water is gebaseerd op artikel 11 en 12 van het Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten, zo schrijft Cramer aan het parlement. Dit recht komt er op neer dat iedereen toegang moet kunnen hebben tot voldoende water van goede kwaliteit. Deze toegankelijkheid heeft ook betrekking op de kosten: drinkwater mag niet te duur zijn. Dit recht betekent echter niet dat water kosteloos verkrijgbaar zou moeten zijn. Sterker nog, betaling waarborgt juist de financiele duurzaamheid van deze dienst. Bovendien stimuleert het consumenten om water duurzaam te gebruiken. Als afnemers om welke reden dan ook niet betalen, hanteren de drinkwaterbedrijven tot nu toe een beleid waarbij afsluiting pas in laatste instantie aan de orde is. Dit beleid zal niet veranderen op basis van de nieuwe Drinkwaterwet.

Enige tijd geleden verschenen in enkele media berichten over de betekenis van water als mensenrecht. Mede naar aanleiding van deze publiciteit heeft de minister nu de Kamer van haar standpunt en van dat van haar collega van Buitenlands Zaken - op de hoogte gebracht.

Download