Antwoorden op kamervragen van Gerven over het bericht dat het Reinier de Graaf Gasthuis mogelijk uit Delft vertrekt

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2877289

26 september 2008

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid van Gerven (SP) over het bericht dat het Reinier de Graaf Gasthuis mogelijk uit Delft vertrekt (2070828870).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat het Reinier de Graaf Gasthuis mogelijk uit Delft moet vertrekken omdat nieuwbouw te duur is? 1)

Antwoord 1
Zoals ik al eerder heb laten weten vind ik het verstandig dat ziekenhuisbesturen plannen die dateren uit de tijd van het bouwregime, tegen de achtergrond van de invoering van prestatiebekostiging en risicodragende kapitaallasten, nog eens tegen het licht houden. Uit het aangehaalde krantenbericht begrijp ik dat het ziekenhuisbestuur die heroverweging aan het uitvoeren is. In het artikel is sprake van bouwen op een andere locatie, het veranderen van het ontwerp en het efficiënter inrichten van het gebouw.

Vraag 2
Erkent u dat het Reinier de Graaf Gasthuis ‘enorm gedupeerd’ is doordat ziekenhuizen risicodragend voor de kapitaallasten zijn geworden? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?

Antwoord 2
Bekend is dat ziekenhuizen die net gebouwd hebben dan wel op het punt staan grote investeringen te doen, zoals het Reinier de Graaf Gasthuis, moeite hebben met het maken van de overgang van het oude financieringssysteem naar het nieuwe. Aan de hand van het advies van de commissie Havermans zal ik mijn aanpak bekend maken.

Vraag 3
Erkent u dat het voor de bereikbaarheid van de zorg in Delft een kwalijke zaak is als het ziekenhuis uit Delft zou moeten vertrekken? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?
Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Uit het artikel blijkt niet dat het ziekenhuis overweegt Delft te verlaten, duidelijk wordt wel dat het ziekenhuis overweegt om op een andere locatie te bouwen. De bereikbaarheid behoeft daardoor niet in het gedrang te komen. Sterker nog, het is in het belang van het ziekenhuis zelf om een locatie te kiezen die goed bereikbaar is.

1) Algemeen Dagblad, 3 september 2008;
http://www.ad.nl/denhaag/delft/2581350/Ziekenhuis_vertrekt_mogelijk_uit_Delft.html